Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ητην καλύτερη άμυνα στο δέρμα τη δίνει η γνωστή ντοματούλα της Μεσογειακής διατροφής και φυσικά ακολουθούν τα φρέσκα λαχανικά.
Στη μελέτη που έγινε βρέθηκε πως, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες ντομάτες, παρουσίαζαν αυξημένη προστασία δέρματος, με αποτέλεσμα τη μείωση ακόμα και των ερεθισμών της, καθώς και ελάττωση των βλαβερών συνεπειών στο DNA από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Σε σύγκριση πάντα με ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ακολουθούσαν καθημερινά (για 12 περίπου εβδομάδες) διατροφή με ντομάτα, είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα!
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η προστασία που προσφέρεται από την πάστα ντομάτας (ή πελτέ), ισοδυναμεί με αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) της τάξεως του 1,3.
Παράλληλα, μετά από λήψη δερματικών δειγμάτων, παρατηρήθηκε και αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου, η απώλεια του οποίου οδηγεί σε γήρανση του δέρματος και μείωση της ελαστικότητάς του. Επίσης, βρέθηκε πως υπήρχε λιγότερη ζημιά στο μιτοχονδριακό DNA του δέρματος, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τη δερματική γήρανση.
Το συστατικό που βοηθά στην αντιγήρανση είναι το λυκοπένιο, η φυσική δηλαδή χρωστική ουσία που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτού βρέθηκαν στην επεξεργασμένη ή μαγειρεμένη ντομάτα, όπως είναι το κέτσαπ, ο πελτές και οι συσκευασμένοι χυμοί της, αφήνοντας πίσω τις ολόφρεσκες και ζουμερές φρέσκες ντομάτες.