Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες εστιάζουν στα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.
Τώρα όμως το ενδιαφέρον στρέφεται και στο μαύρο τσάι, καθώς φαίνεται ότι παρέχει εξίσου σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Το Συμβούλιο Υγείας των Κάτω Χωρών, ένα ανεξάρτητο επιστημονικό σώμα που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την κυβέρνηση, συνιστά την κατανάλωση πέντε φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη και καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με τον Eert Schoten, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Υγείας, «η επιστημονική βιβλιογραφία της τελευταίας 10ετίας δείχνει ξεκάθαρα ότι το τσάι ωφελεί την υγεία». «Τρία με πέντε φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και εγκεφαλικού», σημειώνει ο Schoten.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μαύρου ή και πράσινου τσαγιού -και όχι άλλων ειδών- προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω οφέλη.