Τέσσερα στα πέντε ζευγάρια υποτιμούν το βάρος των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών τους, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Παχυσαρκία. Ενώ μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τα θεωρούν υπέρβαρα παίρνουν περισσότερα κιλά.
Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία μελέτησαν πως οι γονείς αντιλαμβάνονταν το βάρος των υπέρβαρων παιδιών τους. Οι γονείς 2.845 παιδιών 5-6 ετών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και βαθμολόγησαν το βάρος τους, από πολύ ελαφρύ έως πολύ βαρύ. Επίσης, μετρήθηκε το ύψος και το βάρος των παιδιών από παιδίατρους, ενώ των αδελφών τους προέκυψε από τις αναφορές των γονέων, που έδωσαν και στοιχεία για την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθησαν 2.203 παιδιά (50,3% αγόρια, κατά μέσο όρο 5,8 ετών με δείκτη μάζας σώμα 16,0). Συνολικά 14,5% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και 3,3% παχύσαρκα. Στο 70% των παιδιών, οι γονείς αντιλαμβάνονταν σωστά το βάρος τους. Όμως, υπήρχε και ένα 82% των γονέων που υποεκτιμούσαν το βάρος του υπέρβαρου παιδιού τους.
Επίσης, ήταν πιθανότερο να υποτιμηθεί το βάρος των υπέρβαρων παιδιών όταν επρόκειτο για γονείς και αδέρφια με περιττά κιλά. Αναφορικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, όσο αυξανόταν μειωνόταν η συχνότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.
Τα παιδιά που θεωρούνται υπέρβαρα παίρνουν περισσότερα κιλά
Στην δεύτερη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από το πραγματικό βάρος, τα παιδιά που οι γονείς τους τα θεωρούν υπέρβαρα, παίρνουν περισσότερα κιλά.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από την μελέτη Longitudinal Study of Australian Children για να αξιολογήσουν τις γονεϊκές αντιλήψεις για τον παιδικό βάρος και μελέτησαν αλλαγές στον ΔΜΣ κατά την παιδική ηλικία, δηλαδή από τεσσάρων έως 13 ετών.
Από την ανάλυση στοιχείων για 3.557 παιδιά από την Αυστραλία και τους γονείς τους προέκυψε ότι, το 19,7% ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και το 75,4% φυσιολογικού βάρους. Μια σημαντική αναλογία υπέρβαρων παιδιών (80%) γίνονταν αντιληπτά ως «φυσιολογικά» από τους γονείς, ενώ μόνο το 20% των γονιών αντιλαμβανόταν σωστά το παιδί του ως υπέρβαρο.
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα θεωρούσαν υπέρβαρα έτειναν να είναι είτε φυσιολογικά, είτε υπέρβαρα, ενώ τα παιδιά που οι γονείς τα θεωρούσαν λιποβαρή έτειναν να είναι, είτε λιποβαρή, είτε φυσιολογικά.
Τα παιδιά που οι γονείς τους χαρακτήριζαν το βάρος τους ως πλεονάζον εν αντιθέσει με περίπου φυσιολογικό, πήραν περισσότερα κιλά από την αρχή της μελέτης μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Αυτό δεν ήταν συνάρτηση του πραγματικού βάρους του παιδιού.
«Εν αντιθέσει με την πεποίθηση ότι όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται το παιδί τους ως υπέρβαρο, αυτό λειτουργεί προστατευτικά, τελικά δεν αποτρέπει την πρόσληψη περισσότερων κιλών. Και πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος πως οι γονεϊκές αντιλήψεις συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία» ανέφεραν οι ερευνητές.