Τα πιο συχνά συμπτώματα στα παιδιά με καρκίνο ήσαν ο πυρετός (71%), ο βήχας (47%), η καταρροή-ρινίτιδα (29%) και γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα περισσότερα και έφηβοι με καρκίνο αρρωσταίνουν ήπια από την Covid-19 και έχουν πλήρη ανάρρωση στη συνέχεια, σύμφωνα με μια μικρή διεθνή έρευνα.

Όμως, οι παιδιατρικοί ασθενείς με καρκίνο που έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας (συννοσηρότητες), σοβαρές λοιμώξεις (κυρίως βακτηριακές) και χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια (ένδειξη ανοσοκοαταστολής), έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρή Covid-19. Περίπου ένα στα δέκα παιδιά θα χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ της Αυστραλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό για τον καρκίνο European Journal of Cancer, μελέτησαν στοιχεία για 131 παιδιά ηλικίας κάτω των 19 ετών, που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό σε δέκα χώρες και τα οποία επίσης είχαν διαγνωσμένο (το 60% λευχαιμία/λέμφωμα και το 37% συμπαγή όγκο) ή είχαν κάνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μυελού των οστών.

Διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο των παιδιών (32%) με Covid-19 ήσαν ασυμπτωματικά, το 47% είχαν από πολύ λίγα έως ήπια συμπτώματα, το 8% είχαν μέτριας σοβαρότητας Covid-19, ενώ το 4% είχαν βαριά Covid-19 και το 9% κρίσιμη για τη ζωή τους. Το 37% χρειάστηκαν νοσηλεία, το 11% εισαγωγή σε ΜΕΘ και τέσσερα παιδιά (3%) πέθαναν, ενώ το 95% ανέρρωσαν πλήρως.

Στο ένα τρίτο των παιδιών με καρκίνο που βρίσκονταν σε φάση αντικαρκινικής θεραπείας, όταν αρρώστησαν από κορονοϊό, χρειάστηκε καθυστέρηση της χημειοθεραπείας ή τροποποίηση των δόσεων της. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν σημαντικό ότι αυτές οι αλλαγές δεν σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19. Δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό των παιδιών με συμπτωματική λοίμωξη Covid-19 μεταξύ όσων έκαναν αντικαρκινική θεραπεία και όσων την είχαν ολοκληρώσει, όταν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Τα πιο συχνά συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά με καρκίνο ήσαν ο πυρετός (71%), ο βήχας (47%), η καταρροή-ρινίτιδα (29%) και γαστρεντερικές διαταραχές. Η μέση διάρκεια της λοίμωξης ήταν 16 μέρες, αν και σε μερικά παιδιά ο κορονοϊός μπορούσε να ανιχνευθεί έως 80 μέρες μετά την αρχική διάγνωση της μόλυνσης.

Τα παιδιά με καρκίνο ή σχετικό ιστορικό αποτελούν ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό. Οι περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 σε αυτούς τους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια τους με μετάδοση του κορονοϊού από άλλο μέλος, γι’ αυτό πρέπει να εμβολιάζεται όλη η οικογένεια ή και άλλοι φροντιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025