Κορονοϊός: Μια νέα έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες της Pfizer, έδειξε πως οι εμβολιασμένοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι και γενικότερα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανότερο να νοσήσουν.
Τι έδειξε η έρευνα
Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Μανουέλα Ντι Φούσκο της Pfizer. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Medical Economics».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,28 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 16 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021.
ΕΠΙΣΗΜΟ! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα μέτρα
Κορονοϊός: «Βόμβα» για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Όμικρον
ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας- Πόσα χρήματα θα λαμβάνουν πλέον οι άνεργοι
Από αυτούς περίπου το 18% ταυτοποιήθηκε ως άνθρωποι με κατεσταλμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (άνθρωποι με προχωρημένο HIV/AIDS, καρκίνο, νεφρική νόσο, ρευματικές ή άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όσοι είχαν κάνει μεταμόσχευση οργάνου ή μυελού των οστών κ.ά.). Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούσαν το 38% των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους, το 60% των νοσηλευθέντων μετά τον εμβολιασμό τους και το 100% των θανάτων των εμβολιασμένων.
Η αναλογία των λοιμώξεων Covid-19 σε εμβολιασμένους ήταν τριπλάσια μεταξύ των ατόμων με κατεσταλμένο/εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (0,18%) από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς τέτοιο πρόβλημα (0,06%).
Διαπιστώθηκε ότι συνολικά, αφότου είχαν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, υπήρξαν μόνο 978 μολύνσεις σε πλήρως εμβολιασμένους (ποσοστό 0,08%). Οι 124 από αυτές τις λοιμώξεις breakthrough (το 13%) χρειάστηκαν νοσηλεία. Από αυτές, οι 74 (60%) αφορούσαν άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τελικά δύο ασθενείς πέθαναν.