Κορονοϊός: Χθες, καταγράφηκαν επιπλέον 16 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό τους από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 30.206.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η υγειονομική πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι το σύνδρομο Long Covid.
Ενας στους πέντε ασθενείς παρουσιάζει εμμένοντα συμπτώματα για καιρό μετά τη νόσηση με κορονοϊό και χρειάζεται ειδική αξιολόγηση, όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Διεπιστημονικό Ιατρείο Αναφοράς Long Covid του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Το ιατρείο λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας το 2020 και διαθέτει 26 επαγγελματίες Υγείας από όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς με Long Covid. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 132 ιατρεία για τον ίδιο σκοπό που λειτουργούν σε νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Καμπανάκι»
«Οταν ένας ασθενής που νόσησε από Covid-19 εμφανίζει συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολίες στον ύπνο, έναν έως έξι μήνες μετά τη λοίμωξη, πρέπει να αξιολογείται από μια σειρά ειδικών», εξήγησε η γνωστή καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. Η ίδια τόνισε, μάλιστα, ότι η έγκαιρη χορήγηση της αντι-ιικής αγωγής -3-5 ημέρες από τη νόσηση- μπορεί να προφυλάξει από την εμφάνιση του συνδρόμου Long Covid.
Στο Κέντρο Αναφοράς του «Ευαγγελισμού» είναι σε αναμονή περισσότεροι από 200 ασθενείς, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.
«Με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα μπορούσαν οι πολίτες να κάνουν κάποιες απλές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία θώρακα, ως εξέταση αναφοράς μία φορά το χρόνο μετά από Covid-19, αλλά αν έχουν νοσήσει ήπια, καλό είναι να μη σπεύσουν για εξειδικευμένες εξετάσεις για Long Covid σύνδρομο», ανέφερε η ίδια.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση μετά τη νόσηση με κορονοϊό, προανήγγειλε την αποζημίωση των ιατρικών εξετάσεων για Long Covid χωρίς να υπόκεινται σε clawback. Αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικός κωδικός για την τιμολόγηση των ιατρικών εξετάσεων που αφορούν στο σύνδρομο
Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και με τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πανδημία θα συνεχίσει να απασχολεί υγειονομικές Αρχές και πολίτες.
«Ρεκόρ» κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ, χθες, ανακοίνωσε «ρεκόρ» σχεδόν τριμήνου στα κρούσματα κορονοϊού, που ανήλθαν σε 24 ώρες σε 20.084, ενώ καταγράφηκαν και 3.664 επαναλοιμώξεις. Αντίστοιχα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων έχει να καταγραφεί από την 1η Απριλίου, όταν τα ημερήσια περιστατικά ανήλθαν σε 21.102.
Δυστυχώς, οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε προχθεσινή του ανάρτηση είχε αναφέρει ότι χθες Τρίτη αναμένονταν λίγο περισσότερες από 20.000 μολύνσεις.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε χθες αντί για σήμερα με σκοπό την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας και τις προβλέψεις του θερινού κύματος.
Σύσταση για μάσκες
Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης, συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν είναι να τους συναντήσουν.
Χθες, καταγράφηκαν επιπλέον 16 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό τους από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 30.206. Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξάνονται. Τη Δευτέρα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 231 ασθενείς, παρουσιάζοντας αύξηση 10% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο στα λύματα είναι έως και υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα Χανιά (145%), στον Βόλο (107%), στη Λάρισα (101%) και στη Θεσσαλονίκη (100%).