Σε αυτή την πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε, σε αυτό το αναπάντεχο χτύπημα που δέχτηκε ολόκληρος ο πλανήτης, δεν είναι απίθανο να μας κατακλύζουν συναισθήματα φόβου, αγωνίας, αβεβαιότητας για το αύριο, άγχους για την υγεία-τόσο τη δική μας όσο και των αγαπημένων μας-, αδιέξοδο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ακόμα και στην οικονομία.

 

Συντάκτης: Δήμητρα Πήττα, Εκπαιδευτικός & Επιστήμονας Ψυχικής Υγείας

Ο νέος κορονοϊός επηρέασε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Άλλαξε άρδην τον τρόπο ζωής μας. Έφερε τα πάνω κάτω από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να νιώθουμε διάχυτο άγχος όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, μια άγνωστη ή ξαφνική αλλαγή. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ο οποίος θέλει πάντα να αισθάνεται ασφάλεια, βεβαιότητα, και ότι έχει τον πλήρη έλεγχο. Είναι το συναίσθημα που χρησιμεύει ως «καμπανάκι» για να προσέξουμε, για να μπορούμε να προστατευθούμε από έναν πιθανό ή απόλυτα υπαρκτό κίνδυνο. Είναι αυτό το συναίσθημα που μας ειδοποιεί· που μας ζητά να προσαρμοστούμε. Καμιά φορά όμως, όταν είμαστε συγκλονισμένοι από άγχος, ίσως κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Γι’ αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος και να δώσουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας μια αίσθηση ελέγχου ακόμη και σε αυτό τον αβέβαιο χρόνο.

 

Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών.

Πρώτα, μάθετε τι χρειάζεται να κάνετε ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση μικροβίων. Αυτό όχι μόνο σας κρατά πιο ασφαλείς, αλλά δίνει και σε όσους έχετε παιδιά μια αίσθηση ελέγχου! Ακολουθήστε τις οδηγίες εμπειρογνωμόνων για την υγεία και την ασφάλεια. Πλύνετε τα χέρια σας καλά και συχνά. Διατηρήστε τις επιφάνειες καθαρές. Μείνετε στο σπίτι όταν μπορείτε. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα και κρατήστε μια ασφαλή απόσταση από τους άλλους. Όταν κάνετε αυτά τα πράγματα, προστατεύετε όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά  την οικογένειά σας και την κοινότητά σας.

 

 

Προσεγγίστε άλλους ανθρώπους.

Το να μένετε σε επαφή με φίλους και συγγενείς είναι καλό για εσάς και για αυτούς. Το να νιώθεις κοντά στους άλλους μειώνει το άγχος και είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που μένουμε περισσότερο στο σπίτι, μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω τηλεφώνου, συνομιλίας μέσω βίντεο ή κοινωνικών μέσων. Μπορούμε να νιώθουμε κοντά, ακόμη και όταν είμαστε χώρια Εξασκηθείτε στη φυσική απόσταση, αλλά στην κοινωνική ενότητα.

 

Νιώστε ευγνωμοσύνη.

Το να μένετε σε επαφή με φίλους και συγγενείς είναι καλό για εσάς και για αυτούς. Το να νιώθεις κοντά στους άλλους μειώνει το άγχος και είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που μένουμε περισσότερο στο σπίτι, μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω τηλεφώνου, συνομιλίας μέσω βίντεο ή κοινωνικών μέσων. Μπορούμε να νιώθουμε κοντά, ακόμη και όταν είμαστε χώρια Εξασκηθείτε στη φυσική απόσταση, αλλά στην κοινωνική ενότητα.

 

Βρείτε σε όλα τα πράγματα ένα καλό.

Μην αφήνετε το άγχος να έχει τα «ηνία». Σίγουρα αυτός ο μηχανισμός αποτελεί μέρος και μάλιστα σημαντικό της συναισθηματικής μας ζωής αλλά πρέπει να είναι διαχειρίσιμο για να μη καταλήξει παθολογικό. Ζητήστε από τον εαυτό σας να βρει κάτι θετικό. Ποιο είναι αυτό που μέσα σε όλη την καταστροφή πηγαίνει καλά; Να είστε σίγουροι πως κάτι θα υπάρχει.

«Oυδέν κακόν αμιγές καλού».

 

 

 

Ελάτε κοντά στη φύση.

Ακόμη και 5 λεπτά αν αφιερώσετε απλά και μόνο εκτιμώντας τη φύση, μπορείτε σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες να μειώσετε όχι μόνο το άγχος αλλά και την αρτηριακή πίεση. Η επαφή με τη φύση αποδεδειγμένα αυξάνει τη συναισθηματική ευεξία. Μας υπενθυμίζει ότι είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου όλου.

Μείνετε ενεργοί και δραστήριοι

Ακόμα κι αν μένουμε στο σπίτι περισσότερο, είναι καλό να βρίσκουμε τρόπους να μένουμε ενεργοί κάθε μέρα. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση τη μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας . Οι ορμόνες που παράγονται κατά την άθληση, είναι ικανές να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να βγείτε, παρακολουθήστε διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής στο YouTube η σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πλατφόρμα.

 

 

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί

Εάν το άγχος σας φαίνεται μη διαχειρίσιμο,  εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, το φαγητό ή την αλληλεπίδραση με τους τρόπους που είχατε μάθει ως και σήμερα, ζητήστε βοήθεια. Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν επισκέψεις «τηλεθεραπείας» κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου .Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Σημαίνει πως έχετε εντοπίσει το πρόβλημα και ζητάτε τη λύση του.

 

Κλείνοντας, να έχετε υπόψιν πως ο μόνος τρόπος να παλέψουμε με αυτόν τον «αόρατο»-όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες- εχθρό και να εμποδίσουμε την εξάπλωσή του είναι παραμένοντας υγιείς, υπεύθυνοι και έτοιμοι να αναλάβουμε δράση με γνώμονα όχι μόνο το ατομικό καλό, αλλά το καλό του συνόλου, της κοινότητας, της κοινωνίας μας. Με γνώμονα ένα καλύτερο αύριο…

 

 

Βιβλιογραφία

Coronavirus (COVID-19): Calming Anxiety, kidshealth.org

  • Coronavirus research and innovation, ec.europa.eu