: «Η πρώτη γενιά μπορεί να είναι ανεπαρκής» δήλωσε χθες Τρίτη η πρόεδρος της βρετανικής Δύναμης Κρούσης για τα Εμβόλια Κέιτ Μπίνγκαμ.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε καν αν θα έχουμε ποτέ ένα εμβόλιο. Είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε κατά του εφησυχασμού και της υπεραισιοδοξίας”, γράφει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

«Η πρώτη γενιά εμβολίων είναι πιθανόν να είναι ανεπαρκής και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να μην προλαμβάνουν την λοίμωξη παρά μάλλον να μειώνουν τα συμπτώματα και ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά για όλους ή για μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η Μπίνγκαμ υπογράμμισε ότι η βρετανική Δύναμη Κρούσης για τα Εμβόλια αναγνωρίζει ότι πολλά, ίσως και όλα αυτά τα εμβόλια μπορεί να αποτύχουν και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε εμβόλια τα οποία αναμένεται να προκαλούν ανοσολογική απόκριση στον πληθυσμό που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η ίδια σημείωσε εξάλλου ότι η παγκόσμια δυνατότητα παρασκευής εμβολίων είναι ευρέως ανεπαρκής για τις δισεκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται και ότι οι δυνατότητες παρασκευής του Ηνωμένου Βασιλείου ως τώρα είναι εξίσου ανεπαρκείς.

Έρευνα επιστημόνων του Imperial College London, που δόθηκε νωρίτερα χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ότι τα αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού μειώθηκαν γρήγορα στον βρετανικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που υπονοεί ότι η προστασία μετά τη λοίμωξη μπορεί να μην διαρκεί για καιρό, πράγμα το οποίο αυξάνει την προοπτική μείωσης της ανοσίας στην κοινότητα.

Η εφημερίδα Telegraph έγραψε παράλληλα ότι η βρετανική κυβέρνηση επεξεργάζεται την υπόθεση το δεύτερο κύμα της COVID-19 να είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025