Ίσως να αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο για τον κορωνοϊό. Σίγουρα όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στην φαρέτρα της η ιατρική κοινότητα για την συμπεριφορά του Covid-19.

Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά ακούγοντας την είδηση ότι ένα βρέφος, ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, πέθανε από τον Covid-19 στην πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ.

Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του άτυχου βρέφους, όμως δεν παύει αυτή η περίπτωση να προβληματίζει έντονα τους γιατρούς.

Άραγε, υπάρχει κάποια εξαιρετικά σπάνια μορφή του κορωνοϊού που πλήττει παιδιά και νέους ή απλά τίθεται θέμα αναξιοπιστίας των αποτελεσμάτων των τεστ ανίχνευσης; Μέχρι τώρα, η ασθένεια φέρεται να μην εκδηλώνεται σε βαριά μορφή στα παιδιά και τα πολύ νεαρά θύματά της είναι πολύ λίγα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Βρετανία και την Γαλλία έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα θάνατοι παιδιών και εφήβων.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι οι θάνατοι που οφείλονται στον κορωνοϊό είναι ευτυχώς σπάνιοι μεταξύ των νέων, όμως οι σοβαρές μορφές της νόσου που επιφέρουν εισαγωγή σε νοσοκομείο, περιλαμβανομένων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή που οδηγούν στον θάνατο, μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία.

Αν και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους αναφορικά με τις επιπλοκές από την εποχική γρίπη, δεν ισχύει το ίδιο με τον COVID-19: Περίπου το 80% των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, αυτός που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες ότι ακόμη και αυτές οι ελάχιστες εξαιρέσεις θανάτων παιδιών και εφήβων δεν είχαν – στην πλειοψηφία τους- υποκείμενο νόσημα.

Στο Βέλγιο, η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη από τον θάνατο ενός 12χρονου κοριτσιού από τον κορωνοϊό. Το κορίτσι είχε πυρετό επί τρεις ημέρες αλλά είχε διαγνωστεί αρνητική στο αρχικό τεστ. Πρόκειται για το νεαρότερο θύμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

«Είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός αλλά μας έχει αναστατώσει», δήλωσε ο καθηγητής Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών της χώρας. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν η άτυχη κοπέλα είχε υποκείμενο νόσημα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί στο Λονδίνο η ανακοίνωση για τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού από τον Covid-19. Ο 13χρονος μαθητής είχε βρεθεί θετικός στον ιό. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Κings College». Πρόκειται για το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Mirror», o Ismail Mohamed Abdulwahab, από το Μπρίξτον, έφυγε από τη ζωή χωρίς καν να έχει τα μέλη της οικογένειας του κοντά του.

Όσο ο κορωνοιός συνεχίζει την επέλαση του, τόσο αυξάνονται και οι θάνατοι ηλικιακά νεότερων ανθρώπων γεγονός που δείχνουν που έχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για την ασθένεια. Την περασμένη Δευτέρα είχαμε άλλον έναν θάνατο εφήβου, ενός 14χρονου αγοριού από την Πορτογαλία. Ο θάνατός του νεαρού Πορτογάλου οφείλεται στον Covid-19. Το αγόρι δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, έπασχε όμως από ψωρίαση, σύμφωνα με τους γιατρούς, μπορεί να κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Βίτορ Γκοντίνιο έφυγε από τη ζωή, σκορπώντας θλίψη στη χώρα του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου του Οβάρ, στο οποίο και ξεψύχησε ο έφηβος, ο 14χρονος δεν είχε εμφανίσει σημάδια μόλυνσης. Ωστόσο, όταν έφτασε στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα, του έγινε το τεστ το οποίο και ήταν θετικό.

Στη Γαλλία, η 16χρονη Ζουλί δεν κατάφερε να νικήσει τον Covid-19. Eίχε υποβληθεί συνολικά σε τρία τεστ: τα δύο έδειξαν ότι ήταν αρνητική στον ιό. Κι όμως μέσα μέσα σε τρεις ημέρες ο κορωνοιός της έκοψε το νήμα της ζωής. Όλα ξεκίνησαν από έναν βήχα ο οποίος έγινε επίμονος. Η άτυχη κοπέλα δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

Όταν την επισκέφτηκε η μητέρα της, Σαμπίν, στη MΕΘ σε νοσοκομείο του Παρισιού, η Ζουλί ήταν ανήσυχη. «Νιώθω πόνο στο στήθος» είπε στη μητέρα της. Η Ζουλί άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ώρες αργότερα.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έκανε λόγο για μία εξαιρετικά σπάνια μορφή του κορωνοϊού στους νέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναξιοπιστία των αποτελεσμάτων των τεστ ανίχνευση, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025