Τα mRNA κατά της Covid-19 είναι εξίσου ασφαλή για τους ανθρώπους με καρκίνο, όπως είναι και γι’ αυτούς χωρίς καρκίνο, δείχνει μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρκινοπαθείς που εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού δεν εμφανίζουν περισσότερες ή διαφορετικές παρενέργειες -συνήθως είναι ήπιες όποτε υπάρχουν- σε σχέση με τους υπόλοιπους εμβολιασμένους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Έρικ Χόργουιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JNCCN (Journal of the National Comprehensive Cancer Network), ανέλυσαν στοιχεία για 1.753 άτομα, εκ των οποίων 1.183 με ιστορικό καρκίνου που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου Pfizer το 2021 και εξ αυτών το 18% βρίσκονταν σε φάση θεραπείας τη στιγμή του εμβολιασμού τους (χειρουργική επέμβαση, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).

Ορισμένοι συμμετέχοντες με ανέφεραν τα συνήθη συμπτώματα μετά το εμβόλιο (μικρό πόνο στο σημείο της ένεσης, πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις, πυρετό, κρυάδες, πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση), σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα που αναφέρονται από τους ανθρώπους χωρίς καρκίνο. Επίσης, οι παρενέργειες όσων έκαναν αντικαρκινική ανοσοθεραπεία ήταν ανάλογες με εκείνες στον γενικό πληθυσμό.

«Οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και οι γιατροί τους θα πρέπει να βρουν αυτά τα αποτελέσματα απολύτως καθησυχαστικά. Εξετάσαμε σχεδόν 2.000 ασθενείς και βρήκαμε ότι εκείνοι με καρκίνο δεν κινδυνεύουν με απρόσμενες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους χωρίς καρκίνο. Έχουμε, τώρα πια, τα δεδομένα και την κλινική εμπειρία από πολλές χιλιάδες ασθενών με καρκίνο που έχουν εμβολιαστεί. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και απολύτως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψουμε τη νοσηλεία και τον θάνατο από Covid-19», δήλωσε ο δρ Χόργουιτς.

«Είναι ζωτικό οι ασθενείς με καρκίνο να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 επειδή γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτήν τη λοίμωξη και τις συνέπειές της, όμως μερικοί άνθρωποι έχουν εκφράσεις ανησυχίες για πιθανές αντιδράσεις από τα εμβόλια. Πριν από αυτήν τη μελέτη δεν υπήρχαν πολλά δεδομένα, ειδικά για τον πληθυσμό των καρκινοπαθών, έτσι φροντίσαμε να συλλέξουμε και να αναφέρουμε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να βοηθήσουμε τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς, προκειμένου να πάρουν ενήμερες αποφάσεις και να κάνουν τα εμβόλια mRNA», πρόσθεσε.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν βιώνουν μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών, κάτι που πρέπει να βοηθήσει προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια Covid-19, τα οποία είναι ασφαλή και πρέπει να γίνονται χωρίς δισταγμό», τόνισε και η δρ Νάταλι Κακλάντερ του Κέντρου Καρκίνου Carbone του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025