Τη συνεχή αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την Covid κατά των σοβαρών μορφών του ιού, υπογραμμίζουν ομόφωνα τα δεδομένα που προκύπτουν από τρία άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας και

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την Covid-19 και 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, από τότε που η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έγινε το κύριο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται την επομένη της παρουσίασης μιας νέας δυναμικής στρατηγικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, μια στρατηγική που περιλαμβάνει ένα διάταγμα που απαιτεί από εργαζομένους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ.

«Όπως έχουμε αποδείξει, με αλλεπάλληλες μελέτες, ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα», επέμεινε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι σε μια συνέντευξη Τύπου.

Η πρώτη μελέτη ανέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα της Covid-19 σε 13 αμερικανικές περιφέρειες δικαιoδοσίας των CDC στο χρονικό διάστημα από τις 4 Απριλίου έως τις 19 Ιουνίου, πριν την διάδοση της παραλλαγής Δέλτα, και τα συνέκρινε με τον αριθμό μολύνσεων από τις 20 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου.

Μεταξύ αυτών των δύο χρονικών περιόδων, ο κίνδυνος ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο αυξήθηκε από 11,1 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθεί σε 4,5 φορές.

Η προστασία από νοσηλεία και θάνατο παρέμεινε σταθερή, αλλά μειώθηκε περισσότερο για άτομα 65 ετών και άνω από ό,τι για νεότερες ομάδες ατόμων.

Επί του παρόντος υγειονομικοί αξιωματούχοι αξιολογούν την ανάγκη για χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να είναι οι πρώτοι που θα τη λάβουν όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκινήσει την εκστρατεία αναμνηστικών εμβολιασμών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μία από τις μελέτες, που ανέλυσε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών εμβολίων στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε περισσότερα από 400 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν το πιο αποτελεσματικό έναντι εισαγωγής σε νοσοκομείο (95%), από εκείνο της Pfizer (80%), και της Johnson & Johnson (60%).

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να παρέχει υψηλότερη προστασία από αυτό της Pfizer όταν η παραλλαγή Δέλτα έγινε το κύριο στέλεχος του ιού.

Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την υψηλότερη δοσολογία των 100 μικρογραμμαρίων έναντι 30 μικρογραμμαρίων, ή το μεγαλύτερο διάστημα χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης (τέσσερις εβδομάδες έναντι τριών για την Pfizer), το οποίο ενδέχεται να δημιουργεί ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025