Στο παρελθόν οι ασθενείς είχαν μικρό προσδόκιμο ζωής, αλλά οι βελτιώσεις στη θεραπεία κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ετών επιβίωσης. Σχεδόν όλα τα παιδιά με τη νόσο φθάνουν πλέον στην ηλικία των 40 ετών.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal», έκαναν εκτιμήσεις για την εξέλιξη των σχετικών περιστατικών σε 34 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της πανευρωπαϊκά.
Για «πολύ θετικά νέα» έκανε λόγο ο γάλλος καθηγητής Πιέρ Ρεζίς Μπεργκέλ του Νοσοκομείου Κοσέν του Παρισιού, καθώς, όπως είπε, «η μέση ηλικία επιβίωσης συνεχώς αυξάνει».
Όμως προειδοποίησε ότι, εξαιτίας αυτής της θετικής εξέλιξης, προκύπτει πρόβλημα ανεπάρκειας εξειδικευμένων κέντρων θεραπείας των ενηλίκων με τη νόσο. Σήμερα η έμφαση δίνεται ακόμη στην παιδιατρική θεραπεία, αλλά αυτό σταδιακά πρέπει να αλλάξει, καθώς θα αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση ανάλογων υπηρεσιών από ενηλίκους, όσο περνάνε τα χρόνια.
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κυστικής Ίνωσης, εκτιμά ότι ο αριθμός των ενηλίκων με κυστική ίνωση στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 75% περίπου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Βρετανία η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 80%.