Κινόα η θαυματουργή… Τι τελικά είναι αυτό το μικρό σποράκι για το οποίο γίνεται τόσος λόγος τα τελευταία χρόνια; Οι ανάγκες μας, λόγω της έντονης καθημερινότητας, συνεχώς αυξάνονται, οπότε έρχεται στην επιφάνεια και η αναζήτηση τροφών που τονώνουν και καταναλώνονται ακόμα και από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλα συστατικά τροφίμων. Η «χρυσή τροφή», ο «σπόρος της Γης», όπως συνηθίζουν να τη λένε οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ξεκινά το ταξίδι της για το τραπέζι μας από έναν «ταπεινό θάμνο» και τη βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο. Την καλλιέργησαν οι Ίνκας περίπου το 3000 π.Χ., ενώ οι προκολομβιανοί πολιτισμοί των Άνδεων εκτίμησαν τη διατροφική της αξία από νωρίς. Θεωρείται από πολλούς δημητριακό, όμως δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά για πολλούς λόγους. Τα Ηνωμένα Έθνη την κατέταξαν στις λεγόμενες υπερτροφές, αναγνωρίζοντας πόσο ωφέλιμη είναι.
Διατροφική αξία
Η καθημερινότητά μας είναι έντονη, οπότε ψάχνουμε συνεχώς για τροφές τονωτικές. Οι υπερτροφές, που τις αναζητάμε ολοένα και συχνότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, κάνουν ακριβώς αυτό, τονώνουν! H κινόα είναι αντιπροσωπευτικό στοιχείο της λίστας των superfoods και δικαιολογημένα. Αντιοξειδωτική και πλούσια πηγή φυτικών ινών, περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνες, άρα πρόκειται για ένα πλήρες διατροφικό είδος. Εύπεπτη τροφή, χωρίς γλουτένη, με φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.
Πώς μπορείτε να τη μαγειρέψετε;
Είναι πολύ απλή στο μαγείρεμα, αφού μπορείτε να τη φτιάξετε ακριβώς όπως το πλιγούρι. Στο εμπόριο θα τη βρείτε συσκευασμένη και αποφλοιωμένη, όμως καλό θα ήταν να την ξεπλύνετε και να τρίψετε καλά με τα χέρια σας τους σπόρους, για να βεβαιωθείτε ότι η πικρούτσικη γεύση του περιβλήματός τους έχει αφαιρεθεί.