Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι όσο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων, όπως αυτός του μαστού.
Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι γλυκόζη χρησιμοποιείται ως «καύσιμο» για τον διαχωρισμό των καρκινικών κυττάρων. Και η ινσουλίνη, η ορμόνη που παράγεται για την διαχείριση της περίσσειας γλυκόζης στο αίμα, πιστεύεται ότι επίσης διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Η κατανάλωση σνακς ανάμεσα στα κύρια γεύματα έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου υψηλά, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να εκκρίνει διαρκώς ινσουλίνη για να διαχειριστεί την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα.
Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Κάθριν Μαρινακ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 2.212 γυναίκες και τις ρώτησαν αν έτρωγαν και πόσο συχνά ανάμεσα στο βραδινό και το πρωινό.
Διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον τρίωρο νυχτερινής νηστείας καταγράφονταν 4% μείωση της γλυκόζης στο αίμα, ανεξαρτήτως της ποσότητας που είχαν φάει η γυναίκες τις προηγούμενες φορές.
«Η αύξηση του χρόνου της νυχτερινής νηστείας είναι μια απλή αλλά καινοτόμος στρατηγική για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια απλή αλλαγή στη διατροφή, που όλες οι γυναίκες μπορούν να εφαρμόσουν. Ωστόσο, μπορεί να έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, χωρίς να περιλαμβάνει περίπλοκα και αυστηρά διατροφικά σχήματα. Απλώς, πείτε όχι στα σνακς, ανάμεσα στα γεύματά σας», επισημαίνει η Δρ Μαρινακ.