Μαλιστα, προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς τα αντιόξινα σε πολλές χώρες είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης, όπως στην Ελλάδα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα ίσως να μην είναι τόσο ασφαλή, όσο νομίζαμε έως τώρα», εξηγεί ο Δρ Λίπερ και προτείνει την αναθεώρηση του πλαισίου διαθεσιμότητάς τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα εστιάζοντας στην χρήση των αντιόξινων φαρμάκων, και συγκεκριμένα των αναστολέων αντλίας πρωτονίνων και των αναστολέων Η2.
Η χρήση τους συστήνεται γα την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της δυσπεψίας, της καούρας και του φουσκώματος.
Αν και η νέα έρευνα δεν απέδειξε ότι τα αντιόξινα φάρμακα προκαλούν εμφράγματα, διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτισή τους με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι το πρόβλημα πιθανώς οφείλεται στο ότι τα φάρμακα αυτά επιδρούν αρνητικά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας στο εσωτερικό τους και επιφέροντας στένωσή τους και φλεγμονή.
Οι Η2 αναστολείς δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.