Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «T. H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να κυμαίνεται από 27% για μια διαταραχή ύπνου και να φτάνει σε τετραπλάσιο κίνδυνο όταν ηγυναίκα αντιμετωπίζει συνδυαστικά τέσσερις διαφορετικές διαταραχές σχετικές με τον ύπνο.
Ο Δρ Γιανπινγκ Λι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 133.353 γυναίκες χωρίς διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην αρχή δύο μεγάλων επιδημιολογικών μελετών (NHS, 2000-2010 και NHSII 2001-2011). Οι δυσκολίες στον ύπνο καταγράφηκαν ως δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να μείνουν κοιμισμένες καθ’ όλη ή την περισσότερη ώρα, στην αρχή των μελετών.
Συνολικά, εκδηλώθηκαν και καταγράφηκαν 6.407 περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ κατά τη διάρκεια των 10 ετών της μελέτης. Μετά την συνεκτίμηση παραγόντων του τρόπου ζωής στην αρχή, και συγκρίνοντας τις γυναίκες με και χωρίς δυσκολίες στον ύπνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 45%. Μετά από περαιτέρω συνεκτίμηση της υπέρτασης, της κατάθλιψης και του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο κίνδυνος τελικά ήταν 22%.
Οι γυναίκες που ανέφεραν δύο ή περισσότερες διαταραχές ύπνου (δυσκολία ύπνωσης, ροχαλητό, λιγότερες από έξι ώρες ύπνου και άπνοια ύπνου) είχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. Συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν καμιά από τις προαναφερόμενες δυσκολίες, οι πάσχουσες από κάποια εξ αυτών είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, με δύο συνυπάρχουσες δυσκολίες ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος, ενώ με τρεις τριπλάσιος και με τέσσερις τετραπλάσιος.
Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τον πληθυσμό των γυναικών χωρίς παχυσαρκία, υπέρταση ή κατάθλιψη, αρχικά, δηλαδή το 62% του δείγματος (82,903 γυναίκες), ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ στην δεκαετία ήταν 44%, συγκριτικά με όσες δεν είχαν δυσκολίες ύπνου, όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες διαβίωσης, όπως ο αρχικός ΔΜΣ και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Και έπεσε στο 33% μετά συνυπολογισμό περιστατικών υπέρτασης, κατάθλιψης και νέων στοιχείων για τον ΔΜΣ.
«Η σχέση διαβήτη τύπου ΙΙ και διαταραχής του ύπνου εξηγείται από τους συσχετισμούς με την υπέρταση, τον ΔΜΣ και τα συμπτώματα κατάθλιψης και υπογραμμίζει την ανάγκη ενός επαρκούς και υγιούς ύπνου για την πρόληψη της παχυσαρκίας» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας.