: Με σκοπό την προστασία από νέα λοίμωξη και μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με μελέτη  η παρουσία αντισωμάτων ύστερα από λοίμωξη Covid-19 δεν παρέχει πλήρη φυσική ανοσία σε όλους,  ενώ  ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

Η έρευνα σε περίπου 3.200 νέους, με επικεφαλής τον καθηγητή Στούαρτ Σίλφον της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό πνευμονολογίας “The Lancet Respiratory Medicine”,   περίπου το 10% -ο ένας στους δέκα- των νέων 18 έως 20 ετών που είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από τον κορονοϊό, κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη, ενώ όσοι δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον κορονοϊό, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να τον κολλήσουν σε σχέση με όσους έχουν ήδη μολυνθεί, όμως οι τελευταίοι δεν είναι “άτρωτοι” και μπορεί να κολλήσουν ξανά.

«Καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού εντείνεται, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν ξανά τον ιό και ακόμη μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλους. Η ανοσία δεν είναι εγγυημένη μετά από μια παρελθούσα λοίμωξη και οι εμβολιασμοί που θα παρέχουν πρόσθετη προστασία, χρειάζονται ακόμη για όσους ήδη πέρασαν Covid-19», τόνισε ο δρ Σίλφον.

Οι διαγνωσμένες περιπτώσεις επαναλοίμωξης είναι σχετικά σπάνιες, αν και οι μη διαγνωσμένες -και σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματικές- μπορεί να είναι αρκετά περισσότερες, ιδίως λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών του κορονοϊού.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι μολύνονται για δεύτερη φορά από τον SARS-CoV-2, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όσους δεν μολύνονται ξανά. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι οι περισσότερες επαναλοίμωξης (το 84%) δεν είχαν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια, ενώ κανένας άνθρωπος για δεύτερη φορά θετικός στον ιό δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Το ιικό φορτίο στους ανθρώπους με επαναλοίμωξη ήταν κατά μέσο όρο το ένα δέκατο όσων μολύνονταν για πρώτη φορά.

Μολονότι η έρευνα έγινε μόνο σε νεοσύλλεκτους πεζοναύτες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος επαναλοίμωξης θα ισχύει και σε πολλούς άλλους νέους ενήλικες, αν και το ακριβές ποσοστό επαναμόλυνσης μπορεί να είναι μικρότερο, καθώς σε ένα στρατόπεδο βασικής εκπαίδευσης οι στενές επαφές μεταξύ των νέων ανδρών πιθανώς αυξάνουν την πιθανότητα νέας μόλυνσης του ίδιου ατόμου, σε σχέση με άλλα μέρη.

Η δημοσίευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025