Ο χειρουργός οδοντίατρος Γιώργος Βασιλάς δίνει στους αναγνώστες του Βriefingnews συμβουλές καθημερινής στοματικής υγιεινής για ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο.

Γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιοδοντικές παθήσεις (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, περιοδοντικά αποστήματα), αλλά και για την τερηδόνα, προκαλείται από ένα είδος “μεταβολικής επικοινωνίας” που αναπτύσσεται ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες μικροβίων. Τα μικρόβια αυτά, παθογόνα και μη, χρησιμοποιούν το στοματικό περιβάλλον ώστε να ανταλλάσουν απαραίτητα γι αυτά θρεπτικά στοιχεία. Επειδή γίνονται πολύ ανθεκτικά στις φυσικές άμυνες του οργανισμού και δύσκολα απομακρύνονται από τη στοματική κοιλότητα, η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι καθημερινή και σχολαστική.

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να τα βουρτσίζουμε;

Το ιδανικό θα ήταν να τα βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα, όμως επειδή για τους περισσότερους είναι δύσκολο, οι ειδικοί προτείνουν να το κάνουμε τουλάχιστον 2 φορές ημερισίως, μία το πρωί και μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

Αν δεν έχουμε φάει τίποτα, μπορούμε να μην τα πλύνουμε;

Πρέπει πάντοτε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα δεν σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων. Δημιουργείται ανεξάρτητα, καθώς αποτελείται και από μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματός μας.

Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα;

Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι αρκετά μικρή, ώστε να φτάνει σε όλα τα σημεία του στόματος και οι τρίχες της να είναι μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας. Πρέπει να την αντικαθιστούμε κάθε 3-4 μήνες.

Ποια είναι η σωστή οδοντόκρεμα;

Οι συνιστώμενες οδοντόκρεμες είναι οι φθοριούχες, καθώς το φθόριο συμβάλλει στην ενίσχυση του σμάλτου της αδαμαντίνης των δοντιών έναντι της τερηδόνας. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της σόδας, που καταστρέφει το σμάλτο, προκαλώντας αποτριβές στα δόντια.

Υπάρχει σωστός τρόπος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Γυρίζουμε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών και βουρτσίζουμε από τη γραμμή των ούλων προς τα δόντια, κάνοντας κυλιόμενες απαλές κυκλικές κινήσεις. Δεν κάνουμε νευρικές κινήσεις και δυνατές κινήσεις, γιατί μπορεί να προκαλέσουμε τραυματισμούς στα ούλα και φθορές στα δόντια. Ο συνιστώμενος χρόνος είναι τουλάχιστον 2΄. Χωρίζουμε το στόμα μας σε τετερτημόρια και αφιερώνουμε περίπου 30΄’ στο καθένα. Τέλος, βουρτσίζουμε τη γλώσσα μας από πίσω προς τα εμπρός, ώστε να απομακρύνουμε τα βακτήρια που συχνά προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Είναι ανάγκη μετά το βούρτσισμα να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα;

Ναι, είναι απαραίτητο, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός πρέπει να γίνεται με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το βραδινό ύπνο.

Αρκεί η χρήση στοματικού διαλύματος για τη φροντίδα της υγιεινής του στόματος;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των μικροβίων από τη στοματική κοιλότητα είναι με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Τα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται επικουρικά με το βούρτσισμα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Τα περισσότερα περιέχουν οινόπνευμα και επομένως η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Tip

Επειδή η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας, καλό είναι να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο για έναν καθαρισμό και έλεγχο.

Ο Γεώργιος Α. ΒΑΣΙΛΑΣ είναι Χειρουργός Οδοντίατρος με Κλινική εξειδίκευση στην προσθετική και αισθητική Οδοντιατρική. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών κι έχει κάνει κλινική μετεκπαίδευση στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών & Πειραιά και ιδρυτής & γενικός γραμματέας της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής όπου μελετά το οδοντοπροσωπικό τραύμα και την παθολογία στον αθλητισμό. Από το 2012 διατηρεί ιατρεία στον Πειραιά και στη Μύκονο, στα οποία συνεργάζεται με ειδικούς κλινικούς από κάθε ειδικότητα καλύπτοντας όλο το εύρος της Οδοντιατρικής Επιστήμης.