Το καρπούζι αποτελεί ένα πολύ δροσιστικό φρούτο, αφού περιέχει νερό σε ποσοστό πάνω από 90%.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει τα μάτια και ενισχύει το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Περιέχει επίσης κάλιο που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και φυτικές ίνες βοηθούν το έντερο και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Τμήματος Γεωργικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, τα θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και ίσως να συμβάλουν στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τρώμε καρπούζι, η φυτοχημική ουσία σιτρουλίνη που περιέχει μετατρέπεται στον οργανισμό στο αμινοξύ αργινίνη.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το αμινοξύ αυτό προασπίζει την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους πάσχοντες από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.
Η αργινίνη διεγείρει επίσης το νιτρικό οξείδιο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία με έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία.
Οι βαθυκόκκινες ποικιλίες καρπουζιού, τέλος, περιέχουν άφθονη λυκοπένη, ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει την υγεία της καρδιάς, του προστάτη και του δέρματος.
onmed