Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Αν ο καρκίνος του στόματος διαγνωσθεί γρήγορα και η βλάβη είναι μικρή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί.
Η θεραπεία της νόσου είναι κυρίως χειρουργική και πολλές φορές χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.Για να προστατέψετε την υγεία σας, λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.
– Ο καρκίνος στο στόμα μπορεί να εκδηλωθεί παντού. Στα ούλα, τα μάγουλα, τον ουρανίσκο. Πιο συχνά όμως εντοπίζεται στο πλάγιο ή κάτω μέρος της γλώσσας (30%), στα χείλη (17%) και στο έδαφος του στόματος (14%). Ελέγχετε τακτικά το στόμα σας, το λαιμό σας μπροστά στον καθρέφτη.
-Σταματήστε το κάπνισμα και ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ.
-Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας, ιδίως αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοολούχα ποτά.
-Βουρτσίστε τα δόντια και εξετάστε το στόμα σας. Αν δείτε άσπρες ή κόκκινες πλάκες ή πληγές, ή κάποια αλλαγή στο στόμα σας που δεν περνούν τις επόμενες 2 εβδομάδες, ζητήστε την συμβουλή του οδοντιάτρου σας.
-Μην αφήνετε χαλασμένα δόντια μέσα στο στόμα σας.
-Όταν εκτίθεστε συχνά και πολύ στον ήλιο να φοράτε καπέλο και να βάζετε ειδική αντηλιακή κρέμα στα χείλη σας.
-Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E που θωρακίζουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του στόματος.