Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν τη θεωρία ότι το κρέας συμβάλλει στην εκδήλωση καρκίνου, αρχής γενομένης από την ανακοίνωση-σταθμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πριν από δύο εβδομάδες ακριβώς, η οποία αναφέρει ότι το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς καρκινογόνο».
Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μελέτη που υποδεικνύει ότι ακόμη και μία μπριζόλα την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.
Τώρα, μία ακόμη μελέτη, από το Αντικαρκινικό Κέντρο Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, έρχεται να στοχοποιήσει το κρέας, συνδέοντάς το αυτή τη φορά με τον καρκίνο του νεφρού.
Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cancer, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νεφροκυτταρικού καρκινώματος, ιδίως αν το κρέας μαγειρεύεται σε δυνατή φωτιά ή σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. ψησταριά, τηγάνισμα με ελάχιστο λάδι κ.α.).
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις στο DNA τους.
Οι ερευνητές, με την επιδημιολόγο Στεφανί Μελκονιάν επικεφαλής, ανέλυσαν στοιχεία από 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 700 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου), συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο όσον αφορά τόσο την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, όσο και τον τρόπο μαγειρέματος. Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινα αλλά και λευκά κρέατα σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες. Επιπλέον, είχαν προτίμηση στο μπάρμπεκιου και στα τηγανισμένα.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ρόλο παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες, καθώς όσοι είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο ITPR2 (που έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών), ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.
Οι ερευνητές συνέστησαν τόσο μικρότερη κατανάλωση κρέατος, όσο και αποφυγή κατανάλωσης κρεάτων που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από φλόγες σε ανοιχτό χώρο.
Ιδιαίτερα, συνέστησαν να αποφεύγει κανείς να τρώει κρέατα καρβουνιασμένα από το πολύ ψήσιμο, επειδή αυτά είναι δυνητικά πιο καρκινογόνα.
Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών και εμφανίζει ανοδική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλοί γιατροί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή εν μέρει στη δυτική διατροφή, κυρίως στη μεγάλη κατανάλωση προϊόντων κρέατος.