Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί μια συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδο, πολύτιμη στη διάγνωση και στη διερεύνηση του καρκίνου του μαστού.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε μια σημαντική διεύρυνση των εφαρμογών της στον ευρύτερο γυναικείο πληθυσμό, τόσο στον προληπτικό έλεγχο (screening) όσο και στην διάγνωση και στην παρακολούθηση της θεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Αυτό τόνισαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, που έγινε ενόψει του Οκτωβρίου, που είναι διεθνώς ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Όπως εξήγησαν, εξίσου σημαντική είναι και η επεμβατική τεχνική της βιοψίας, που γίνεται υπό την καθοδήγηση των ευρημάτων της μαγνητικής.

“Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα μαστού στην Ελλάδα. Είναι ειδική τεχνική και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο λήψης βιοψίας σε ειδική κατηγορία βλαβών του μαστού, που είναι ορατές μόνο με την μαγνητική τομογραφία. Έτσι ένδειξη αποτελεί η ύποπτη βλάβ, η οποία απεικονίζεται με την μαγνητική μαστογραφία, δεν είναι, ωστόσο, ορατή με τις τεχνικές της ψηφιακής μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος” εξήγησε η διευθύντρια μαγνητικής τομογραφίας θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν κα Λίλυ Βαράκη.

Σήμερα σε πολλούς καρκίνους – ειδικά στον καρκίνο του μαστού – οι εξελίξεις στην πρόγνωση και στη θεραπεία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, καθώς η έγκαιρη διάγνωση έχει αποδειχτεί σωτήριαγια χιλιάδες γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο και, τελικά, κέρδισαν τη ζωή τους, γιατί είχαν την τύχη να τον ανακαλύψουν νωρίς, πριν προλάβει να μεταφερθεί σε άλλα όργανα και σε άλλους ιστούς.

ΟΙ ειδικοί επεσήμαναν, επίσης, ότι για νέες γυναίκες με μικρό-μέτριο μαστό, όπου μετά τη μαστεκτομή δεν απαιτείται ακτινοθεραπεία, υπάρχει τώρα άλλη αντιμετώπιση.

“Η αποκατάσταση του μαστού κατά τη διάρκεια της ίδιας χειρουργικής επέμβασης, σε ένα και μόνο χειρουργείο. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ίσως το πιο σημαντικό για την ασθενή είναι ότι άμεσα, μετά το χειρουργείο έχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, που συμβάλλει στην πολύ καλή ψυχολογία της και, γενικά, στην εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής, μετά από μια τόσο σοβαρή περιπέτεια. Η τεχνική που χρησιμοποιείται απαιτεί σωστό προεγχειριτικό σχεδιασμό από τη χειρουργική ομάδα (χειρουργό μαστού, πλαστικό χειρουργό), τη χρήση ειδικών ενθεμάτων μαστού και ειδικού πλέγματος τιτανίου με την σύγχρονη μεταφορά λίπους (λιπομεταφορά).

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες και δε χρειάζεται ιδιαίτερη αναλγητική αγωγή. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η μέθοδος αυτή και η εφαρμογή της με τόσο καλά αποτελέσματα απαιτεί ιδιαίτερη εξιδείκευση και στην περίπτωση της ομάδας μας, η μεγάλη εμπειρία ετών από την εφαρμογή όλων των άλλων μεθόδων αποκατάστασης, καθώς και ο σεβασμός στις “απαιτήσεις” και στις ανάγκες των ασθενών, μας οδήγησε στην επιτυχημένη και πρωτοποριακή τεχνική, που προσφέρει όλα αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα” είπε ο Βασίλης Βενιζέλος, διευθυντής Μονάδας Μαστού και Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν και πρόεδρος ΕΧΕΜ (Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού).

Ο καρκίνος μαστού σε αριθμούς

.Παγκοσμίως σημειώνονται ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.

.1 στις 9 – 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής της.

.Στην ΕΕ, μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κάθε 2,5 λεπτά, ενώ μια γυναίκα πεθαίνει από την νόσο κάθε 6,5 λεπτά.

.Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένη σε σχέση με την παρατηρούμενη σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.

.Το 65% των καρκίνων του μαστού είναι σποραδικοί, συμβαίνουν δηλαδή τυχαία και δεν μπορούν να αποδοθούν σε κληρονομικά αίτια.

.Το υπόλοιπο 35% των καρκίνων του μαστού θεωρείται κληρονομικό και οικογενές, χωρίς να είναι γνωστά όλα τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτό.

.Το 5-10% των κρουσμάτων καρκίνων του μαστού αποδίδεται στα γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2.

.Μια γυναίκα που φέρει κάποια μετάλλαξη στα παραπάνω γονίδια έχει από 50% έως 85% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025