Η αύξηση των καρδιακών νοσημάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη και αγχώδη ζωή, στην έλλειψη άσκησης, στις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και στην έλλειψη πληροφόρησης.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ο τακτικός έλεγχος για τη διάγνωση παραγόντων κινδύνου που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς επιβεβλημένος.
Διαβήτης
Πρόκειται για τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με διαβήτη -ακόμα και χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας- αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια τα επόμενα χρόνια της ζωής τους με τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν πάσχετε από διαβήτη, είναι το ίδιο, από πλευράς κινδύνου, με το να είστε καρδιοπαθής. Επομένως θα πρέπει να προσέχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας, καθώς και την πίεσή σας.
Χοληστερίνη
Τα άτομα με στεφανιαία νόσο θα πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα της LDL -«κακής»- χοληστερίνης τους χαμηλότερα των 100mg/dL. Τα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, αλλά τελικά μόνο το ένα τρίτο των ασθενών επιτυγχάνει το συγκεκριμένο στόχο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις τιμές, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι είναι εξίσου άγνωστοι με τα οφέλη.
Υπέρταση
Η υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας, εντούτοις μόνο το 50% των υπερτασικών καταφέρνει να διατηρεί την πίεσή του σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ ιδανική πίεση θεωρείται η 120/80 mmHg ή χαμηλότερη, φυσιολογική θεωρείται η 130/85 mmHg ή χαμηλότερη, ενώ τιμές >=140/90mmHg θεωρούνται παθολογικές. Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης. Το κλειδί της επιτυχημένης αγωγής είναι η αυστηρή συμμόρφωση με την αγωγή.