Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν εικονικές καρδιές, για να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν πιο εύκολα ποιοι καρδιοπαθείς ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν θανατηφόρα αρρυθμία.
Οι έως τώρα δοκιμές της τρισδιάστατης καρδιάς έδειξαν πως είναι πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές εξετάσεις στην εκτίμηση αυτού του κινδύνου, όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση«Nature Communications». Ειδικότερα όσοι είχαν θετική 3D εξέταση είχαν 4πλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει σοβαρή αρρυθμία, σε σύγκριση με όσους είχαν αρνητική 3D εξέταση.
Επίσης η εικονική εξέταση ήταν 4-5 φορές πιο ακριβής στην πρόβλεψη της καρδιακής αρρυθμίας και από άλλες κλασικές εξετάσεις. Ειδικά λίγες εβδομάδες αφότου κάποιος υποστεί ένα επεισόδιο, οι γιατροί θέλουν να ξέρουν πώς λειτουγεί η καρδιά του και τι πιθανότητες έχει στο μέλλον να παρουσιάσει προβλήματα, εν δυνάμει θανατηφόρα.
“Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια τέτοια καρδιά για κάθε ασθενή” δήλωσε η Natalia Trayanova, υπεύθυνη εργαστηρίου υπολογιστικής καρδιάς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. “Η θέση, το μέγεθος και το γεωμετρικό σχήμα της ζώνης τραυματισμού στην καρδιά κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Εξίσου διαφορετικό είναι και το επίπεδο της ουλοποίησης. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων καθιστά την καρδιά των ασθενών άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο επιρρεπή στις επικίνδυνες αρρυθμίες – και αυτή τη διαφορά εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια η εικονική ψηφιακή καρδιά”.
Το έμφραγμα οδηγεί στην δημιουργία ουλώδους ιστού (ουλή) στο τμήμα όπου διακόπτεται η παροχή αίματος και πεθαίνει ο καρδιακός μυς – και η ουλή αυτή εμποδίζει την ικανότητα της καρδιάς να πάλλεται αποτελεσματικά. Όταν η εικονική καρδιά ενός ασθενούς εκδήλωνε αρρυθμία με την ηλεκτρική διέγερση που ασκούσαν οι ερευνητές, τότε οι πιθανότητες αληθινής θανατηφόρου αρρυθμίας στο μέλλον ήταν αυξημένες.
Οι γιατροί φυσιολογικά αξιολογούν τον κίνδυνο αυτό καταγράφοντας πόσο αίμα εξωθείται από την καρδιά των ασθενών (κλάσμα εξώθησης).