Λένε ότι η μεγάλη δόση κάνει το φάρμακο, φαρμάκι. Είναι δυνατόν να γίνει το ίδιο και με τα λαχανικά; Πέρυσι, μια 88χρονη μεταφέρθηκε σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση, δίχως καλά καλά να αναπνέει, στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Αν και δεν είχε ιστορικό θυρεοειδοπάθειας, η διάγνωση ήταν μυξοίδημα, κατάσταση απειλητική για τη ζωή που προκαλείται από τον ακραίο υποθυρεοειδισμό.
Οπως απεδείχθη, υπαίτιο για την κατάστασή της ήταν το ωμό… κινέζικο λάχανο (το γνωστό ως bok choy), το οποίο η γυναίκα κατανάλωνε σε καθημερινή βάση τους τελευταίους μήνες και σε μεγάλες ποσότητες (σχεδόν ένα κιλό την ημέρα) πιστεύοντας ότι θα τη βοηθούσε να ρυθμίσει τον διαβήτη της!
Αντ΄ αυτού, το λαχανικό κατέστειλε τον θυρεοειδή της, σύμφωνα με τους γιατρούς που περιέγραψαν την περίπτωσή της στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (ΝΕJΜ).
Το κινέζικο λάχανο περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες σε πειράματα με ζώα διαπιστώθηκε ότι αναστέλλουν τη θυρεοειδική λειτουργία.