Στην κακή διάθεση και πόσο αυτή επηρεάζει το ορμονικό, το νευρικό και το χημικό ισοζύγιο του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας εστίασε νέα έρευνα.
Οι ειδικοί από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγαν μια μελέτη για να δουν αν υπάρχει όντως διασύνδεση της ψυχολογικής μας κατάστασης με την πίεση που ανεβάζει ο οργανισμός.
Για τον λόγο αυτό εξέτασαν πάνω από 2.500 αμερικανούς πολίτες οι οποίοι όμως είχαν καταγωγή από το Μεξικό. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 65 ετών και πάνω και ζούσαν σε πέντε διαφορετικές Πολιτείες.
Εξ αυτών, το 33% έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση.
Αναλύοντας το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, και το οποίο αξιολογούσε σε κλίμακα από 0-12 το βαθμό των θετικών τους συναισθημάτων, οι ειδικοί διαπίστωσαν, ότι όσο πιο ψηλό ήταν το σκορ στο τεστ αξιολόγησης θετικών συναισθημάτων, τόσο πιο καλή ήταν η κατάσταση τους αναφορικά με την πίεση. Δηλαδή, τα άτομα που ήταν σε καλή ψυχολογία και είχαν γενικά καλή διάθεση, είχαν χαμηλή πίεση έναντι αυτών που ήταν σε κακή ψυχολογία.
Στα άτομα που δεν έπαιρναν φάρμακα για υψηλή πίεση, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα στη συσχέτιση καλής διάθεσης και θετικών συναισθημάτων και πίεσης.
Το ίδιο φαινόμενο, αλλά σε χαμηλότερο βαθμό, παρατηρήθηκε και σε αυτούς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όσο πιο καλή διάθεση έχει κανείς τόσο χαμηλότερη πίεση είχε. Ακόμη και στα άτομα που είχαν υψηλή πίεση και έπαιρναν φάρμακα, το γεγονός ότι είχαν θετικά συναισθήματα, βελτίωνε τον έλεγχο της πίεσης τους.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες τόνισαν ότι για να διατηρεί κανείς σε σωστά επίπεδα την πίεσή του θα πρέπει να έχει καλή διάθεση και καλή ψυχολογία έναντι των προβλημάτων. Μια βελτιωμένη ψυχολογία είναι η καλύτερη θεραπεία και η καλύτερη πρόληψη όπως είπαν.