Η κρίση, η λιτότητα και η φτώχεια επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες με τρόπο που ευνοείται η ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αναφέρει στο μήνυμά του το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Συγκεκριμένα το υπουργείο αναφέρει:
«Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με στόχευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) βρίσκει πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο να ζουν πάσχοντες από τη νόσο. Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του ΣΔ είναι η έλλειψη φυσικής άσκησης και η ανθυγιεινή διατροφή. Η κρίση, η λιτότητα και η φτώχεια επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες με τρόπο που ευνοείται η ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο ΣΔ.
Η αγωγή υγείας, η πρωτογενής και η δευτερογενής πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπευτική αγωγή μπορούν σήμερα να ελαφρύνουν το βάρος της ασθένειας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμισμένος πάσχων μπορεί να μακροημερεύσει με μικρές, καθημερινές προσαρμογές στη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική θεραπεία.
Οι παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας οφείλουν να γίνονται με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και εμπειρία, τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής, την ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυναμικότητας του Συστήματος Υγείας και την προαγωγή υγιεινών συνηθειών.
Η διαχείριση της νόσου περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στον τρόπο ζωής, εκπαίδευση του ασθενούς προς διευκόλυνση της ατομικής φροντίδας, προσυμπτωματικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου και παροχή φροντίδας υγείας μέσω φαρμακευτικής αγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι βασικό συστατικό των πολιτικών υγείας του Υπουργείου Υγείας.»