Ποια γυναίκα έστω και μία φορά δεν έχει αγχωθεί με τις…τούφες μαλλιών που βλέπει να πέφτουν κατά το χτένισμα;
Που οφείλεται όμως η τριχόπτωση; Οι κυριότερες αιτίες τριχόπτωσης για τη γυναίκα είναι διατροφικές και ορμονικές. Στις διατροφικές συμπεριλαμβάνονται οι αλλεπάλληλες δίαιτες (μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος) και οτιδήποτε προκαλεί έλλειψη σιδήρου (λ.χ. πλήρης αποκλεισμός κόκκινου κρέατος από τη διατροφή, απόκτηση μωρού, ινομυώματα), ενώ στις ορμονικές η εμμηνόπαυση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα αντισυλληπτικά και η ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση.
Η τριχόπτωση, που είναι συνηθισμένη ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη διατροφή ή με φαρμακευτική αγωγή. Ομως δεν είναι πάντα αθώα γι’ αυτό χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό.
Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τα μαλλιά αποτελούν ένα είδους «συναγερμού» του οργανισμού που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα. Γι΄αυτό και είναι απαραίτητη η διάγνωση, ώστε ανάλογα με τα αίτια να γίνει και η κατάλληλη θεραπεία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πυκνότητα των μαλλιών φτάνει το μέγιστο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μετά αρχίζει να μειώνεται.