Ιούς «ρίχνουν» στη μάχη κατά του καρκίνου οι επιστήμονες. Ήδη, γενετικά τροποποιημένος ιός της ιλαράς, της ίδιας προέλευσης με τον ιό που χρησιμοποιείται στα εμβόλια, έχει εφαρμοστεί από επιστήμονες της Mayo Clinic στη Μινεσότα των ΗΠΑ σε περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου των ωοθηκών, επιτυγχάνοντας τον υπερδιπλασιασμό, σχεδόν, της επιβίωσης, αλλά και καλή ποιότητα ζωής για τις ασθενείς με σαφώς λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία.

Προς το παρόν, οι κλινικές μελέτες με τη χρήση του ιού της ιλαράς βρίσκονται στη φάση 2 και αφορούν τον καρκίνο των ωοθηκών, τα γλοιώματα, το πολλαπλό μυέλωμα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου ενώ πρόσφατα έχει αρχίσει μελέτη και για τον καρκίνο του μαστού. Σύντομα αναμένεται να αρχίσουν κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, καρκίνο του ενδομητρίου και με ορισμένες μορφές λευχαιμίας με τον ιό της φυσαλιδώδους στοματίτιδας (VSV), ο οποίος έχει διαφορετική κινητικότητα από τον ιό της ιλαράς και «σκοτώνει» πάρα πολύ γρήγορα τα καρκινικά κύτταρα.

Για τη χρήση της ιοθεραπείας στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς επίσης για την πορεία και τους στόχους των μελετών, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η καθηγήτρια ογκολογίας και διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic Ευανθία Γαλάνη, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για το 1ο Συνέδριο Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Αναφορικά με τον ιό της ιλαράς σημείωσε: «Για τον συγκεκριμένο ιό στηριχθήκαμε σε κλινικές παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη δεκαετία του ΄70 σε χώρες της Αφρικής, όπου ο εμβολιασμός δεν είναι συχνός. Υπήρχαν δημοσιεύσεις που έδειχναν ότι άτομα με αιματολογικές κακοήθειες, όπως λευχαιμίες και λεμφώματα, μετά από φυσική νόσηση από ιλαρά, είχαν ίαση από την αιματολογική νόσο. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι ο ιός φαίνεται ότι έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες. Αλλά το στέλεχος του ιού της ιλαράς, που ευθύνεται για τη μολυσματική νόσο, προκαλεί αρκετές επιπλοκές, γι αυτό τροποποιήσαμε γενετικά το αντίστοιχο στέλεχος του ιού που χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό ή καρκίνο, όπως κατά καιρούς διαβάζουμε, αλλά αντιθέτως ο ιός της ιλαράς (και άλλοι ιοί) που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φάρμακα εναντίον του καρκίνου. Οι κλινικές μελέτες που έχουμε προς το παρόν αφορούν τον καρκίνο των ωοθηκών, τα γλοιώματα που είναι οι όγκοι του εγκεφάλου, το πολλαπλό μυέλωμα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου σε υποτροπή, το μεσοθηλίωμα που είναι όγκος της πλευρικής κοιλότητας και ορισμένες μορφές σαρκωμάτων. Επίσης πρόσφατα ξεκινήσαμε κλινική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού. Ο τρόπος και η οδός χορήγησης του ιού, οι δόσεις και οι συνδυασμοί με άλλα φάρμακα ποικίλουν ανάλογα με το είδος τους καρκίνου. Υπάρχουν συγκεκριμένα πειραματικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε σε ασθενείς με συγκεκριμένα κλινικά χαρακτηριστικά και ορισμένο είδος όγκου. Δεν πρόκειται ακόμη για εξατομικευμένη θεραπεία για τον συγκεκριμένο ασθενή. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε ως το επόμενό μας βήμα.

Υπογράμμισε ακόμη πως: «Στο πρόγραμμά μας μελετάμε έναν αριθμό διαφορετικών ιών, π.χ. ένας άλλος ιός για τον οποίο θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές στη Mayo Clinic είναι ο ιός της φυσαλιδώδους στοματίτιδας ο VSV, ο οποίος έχει διαφορετική κινητική από τον καρκίνο της ιλαράς. Είναι ιός στοματίδας των βοειδών που έχει τροποποιηθεί και σκοτώνει πάρα πολύ γρήγορα τα καρκινικά κύτταρα. Οι συνεργάτες μου στη Mayo Clinic θα αρχίσουν μελέτες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, καρκίνο της μήτρας και κάποιες μορφές λευχαιμιών, ενώ ήδη έχουν αρχίσει κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025