Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human papillomavirus – HPV) προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.
Η οικογένεια των HPV περιλαμβάνει περισσότερους από 100 υποτύπους. Περίπου 40 από αυτούς προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα και περίπου 60 προσβάλλουν άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια.
Ο HPV αποτελεί την αιτία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, αλλά προκαλεί και πολλούς από τους καρκίνους του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, φάρυγγας, αμυγδαλές, λάρυγγας), και πιθανώς του οισοφάγου, δεδομένου ότι προσβάλλει άνδρες και γυναίκες αδιακρίτως.
Στο πλαίσιο μελέτης, οι ερευνητές επιχείρησαν να συγκρίνουν τις διατροφικές συνήθειες 433 γυναικών από τη Βραζιλία, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: τέσσερις, οκτώ και 12 μήνες έπειτα από την έναρξη της μελέτης.
Το σύνολο των συμμετεχουσών είχαν μολυνθεί από τον HPV σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Για τις 248 εξ αυτών η μόλυνση ήταν πρόσκαιρη (μία στις τέσσερις εξετάσεις θετικές), ενώ για τις 185 ήταν εμμένουσα (τουλάχιστον δύο θετικές εξετάσεις).
Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έπασχαν από ηπιότερη μορφή του ιού κατανάλωναν κατά κανόνα μεγαλύτερες ποσότητες βήτα-κρυπτοξανθίνης και λουτεΐνης/ζεαξανθίνης σε ημερήσια βάση σε σχέση με εκείνες που είχαν προσβληθεί από HPV με μεγαλύτερη βαρύτητα.
Επιπλέον, αποδείχθηκε πως όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των εν λόγω ουσιών, τόσο περισσότερο απομακρυνόταν ο κίνδυνος εξέλιξης του ιού, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση ευεργετική ήταν και η δράση της βιταμίνης C και του εξωτικού φρούτου παπάγια.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα καροτενοειδή διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που αποτρέπει την εξέλιξη του HPV και παράλληλα ελαττώνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.