Σύμφωνα με κοινή δημοσίευση από τον (ΠΟΥ) και το CDC, το 2021, ένα ιστορικό υψηλό σχεδόν 40 εκατομμυρίων παιδιών έχασαν μια δόση εμβολίου ιλαράς.

Πιο αναλυτικά, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση και επιπλέον 14,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη δεύτερη δόση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια πρόοδο για διατήρηση της εξάλειψης της ιλαράς που αφήνει εκατομμύρια παιδιά ευάλωτα στη μόλυνση.

Το 2021, υπολογίστηκαν εννέα εκατομμύρια κρούσματα και 128.000 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως. Είκοσι δύο χώρες παρουσίασαν μεγάλες επιδημικές εστίες. Οι μειώσεις στην κάλυψη των εμβολίων, η εξασθενημένη επιτήρηση της ιλαράς και οι συνεχείς διακοπές και καθυστερήσεις στις προσπάθειες ανοσοποίησης λόγω του κορονοϊού, σημαίνουν ότι η ιλαρά αποτελεί άμεση απειλή σε κάθε περιοχή του κόσμου.

“Το παράδοξο της πανδημίας είναι ότι ενώ τα εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και είχαν τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία, τα συνήθη προγράμματα εμβολιασμού διαταράχθηκαν σοβαρά και εκατομμύρια παιδιά έχασαν τους εμβολιασμούς που σώζουν ζωές κατά θανατηφόρων ασθενειών όπως ιλαρά”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από το 2008

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ και του CDC, η κατάσταση είναι σοβαρή: Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς, αλλά μπορεί να προληφθεί σχεδόν πλήρως μέσω του εμβολιασμού. Απαιτείται κάλυψη 95% ή και μεγαλύτερη με δύο δόσεις εμβολίου για τη δημιουργία ανοσίας της αγέλης προκειμένου να προστατευθούν οι κοινότητες και να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η εξάλειψη της ιλαράς. Ο κόσμος είναι πολύ κάτω από αυτό το ποσοστό. Μόνο το 81% των παιδιών έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς και μόνο το 71% των παιδιών έχουν λάβει τη δεύτερη δόση. Αυτά είναι τα χαμηλότερα παγκόσμια ποσοστά κάλυψης της πρώτης δόσης εμβολιασμού κατά της ιλαράς από το 2008, αν και η κάλυψη ποικίλλει ανά χώρα.

Καμία περιοχή του ΠΟΥ δεν έχει επιτύχει και έχει διατηρήσει την εξάλειψη της ιλαράς. Από το 2016, δέκα χώρες που είχαν προηγουμένως εξαλείψει την ιλαρά παρουσίασαν εστίες και αποκατέστησαν τη μετάδοση.

Το 2021, σχεδόν 61 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ιλαράς αναβλήθηκαν ή χάθηκαν λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την Covid-19 στις εκστρατείες ανοσοποίησης σε 18 χώρες. Το CDC και ο ΠΟΥ προτρέπουν τη συντονισμένη και συνεργατική δράση από όλους τους εταίρους σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες για εύρεση και ανοσοποίηση όλων των απροστάτευτων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν δόσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι τελευταίες επιδημίες ιλαράς στην Ελλάδα

Κατά την χρονική περίοδο 2004-2021 εκδηλώθηκαν τρεις επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας

και συγκεκριμένα κατά τα έτη 2005-2006, 2010-2011 και 2017-2018. Δηλώθηκαν συνολικά 4.151 κρούσματα με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση στο σύνολο της χώρας 2,26/100.000 πληθυσμού. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορούσε Έλληνες Ρομά (56,9%) αλλά και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Εξαιτίας της ιλαράς δηλώθηκαν συνολικά 4 θάνατοι, κατά την επιδημική έξαρση 2017-2018 (δύο κάθε έτος). Από τα κρούσματα της περιόδου 2004-2021, 715 κρούσματα παρουσίασαν επιπλοκές με συχνότερα δηλούμενες: πνευμονία (273), ωτίτιδα (111), ηπατίτιδα (74), αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών (67), βρογχιολίτιδα (59). Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση έξι περιπτώσεων εγκεφαλίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025