Οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο ουσιαστικής απώλειας οστικής μάζας.
Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης παίζει η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες K, C, E και B, καθώς και η αποφυγή πρόσληψης αλατιού, το οποίο εμπεριέχεται σε πολλά σνακ και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά όσα σερβίρονται στα ταχυφαγεία.
Επιστήμονες από τη Βρετανία ανακάλυψαν ότι υπάρχει μία τροφή που μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από την απώλεια οστικής μάζας μετά την κλιμακτήριο.
Το όφελος αυτό αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που εκ φύσεως περιέχει η συγκεκριμένη τροφή και τα προϊόντα της και λέγονται ισοφλαβόνες.
Οι ισοφλαβόνες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, της ορμόνης του γυναικείου φύλου που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η διαφύλαξη της υγείας των οστών.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες ελαττώνονται κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση, με συνέπεια μείωση της οστικής μάζας, η οποία μπορεί να φτάσει έως την οστεοπόρωση.
Στη νέα μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (SfE BES 2015) το οποίο αρχίζει σήμερα στο Εδιμβούργο, συμμετείχαν 200 εθελόντριες οι οποίες διάνυαν την πρώτη διετία της εμμηνόπαυσης.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hull τις χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έπαιρνε καθημερινά ένα χάπι με 30 γραμμάρια πρωτεΐνη σόγιας και 66 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) ισοφλαβόνες και η δεύτερη ένα χάπι με την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σόγιας από την οποία όμως είχαν αφαιρεθεί οι ισοφλαβόνες.
Έξι μήνες αργότερα, οι γυναίκες που έπαιρναν την πλήρη πρωτεΐνη σόγιας είχαν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα από μία πρωτεΐνη (λέγεται ßCTX), η παρουσία της οποίας υποδηλώνει απώλεια της οστικής μάζας.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη σόγιας και οι ισοφλαβόνες αποτελούν ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας των οστών στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Θόζιουκατ Σατσιπάλαν, λέκτορας στο Τμήμα Ακαδημαϊκής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής του Hull, στο Γιορκ.
Και συνέχισε: «Τα 66 mg ισοφλαβονών που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη μας αντιστοιχούν σε εκείνα που περιέχει μια κλασική ανατολική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε σόγια και προϊόντα σόγιας, ενώ είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα περιέχει το μέσο διαιτολόγιο στη Δύση – φτάνουν το πολύ τα 16 mg ισοφλαβονών».
Υπολογίζεται ότι η καθαρή πρωτεΐνη σόγιας αποτελεί την πιο συμπυκνωμένη πηγή ισοφλαβονών (φτάνουν τα 102 mg ανά 100 γρ. πρωτεΐνης σόγιας), ενώ τα βρασμένα φασόλια σόγιας περιέχουν 47 mg ανά μισό φλιτζάνι.
Αντίστοιχο, μισό φλιτζάνι miso (σε σούπα ή σε σάλτσα) παρέχει 59 mg ισοφλαβόνες και μισό φλιτζάνι tofu 20 mg.
Τέλος, ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας παρέχει 30 mg ισοφλαβόνες και ένα φλιτζάνι γιαούρτι σόγιας 21 mg.