Ο χειμώνας «αγαπά» τα λοιμώδη νοσήματα και ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για τους γονείς είναι η μηνιγγίτιδα. Παρά το γεγονός ότι, εδώ και έναν χρόνο διατίθεται στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, η μη ένταξη του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού λόγω κόστους και της αδυναμίας πολλών γονέων να το πληρώσουν από την τσέπη τους, αφήνει έκθετα χιλιάδες παιδιά. Και όλα αυτά τη στιγμή, που ενώ η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιάτρων στην Ευρώπη, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης τους δεν εγγυάται την έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή τη νέα ενημερωτική καμπάνια
«Παιδικά Χαμόγελα» (για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β), ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός σώζει πραγματικά ζωές, αν αναλογιστούμε ότι πολλά λοιμώδη νοσήματα έχουν εξαφανιστεί πια χάρη στον εμβολιασμό. Το ίδιο έχει γίνει και με κάποιους τύπους της μηνιγγίτιδας, όχι όμως με όλους. Το 2014 από τα 38 κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, μόλις δύο ήταν θανατηφόρα και αφορούσαν τον τύπο C, ενώ τρία επίσης θανατηφόρα αφορούσαν τον τύπο Β. Γενικά, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου C έχει συμβάλλει στον περιορισμό των κρουσμάτων. Όμως, παρατηρούμε ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα του τύπου Β».
Το θεραπευτικό κενό για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β, καλύπτει το εμβόλιο Bexsero, που ενδείκνυται για τηνπροστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Η δοσολογία διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία έναρξης της πρώτης δόσης.
Προς το παρόν έχουν εμβολιαστεί μόνο 80.000 παιδιά στην Ελλάδα, διότι το κόστος κάθε δόσης ανέρχεται στα 104,39 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό διότι, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει αποφανθεί υπέρ της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του, η τιμή κρίθηκε υψηλή για να καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας εν καιρώ οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τη μηνιγγίτιδα, αφού η έγκαιρη διάγνωσή της δεν είναι πάντα εφικτή. «Παρά το γεγονός ότι, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό παιδιάτρων, έναν ανά 500 παιδιά, ενώ στη Μ.Βρετανία είναι ένας για 6.000 και στις ΗΠΑ ένας για κάθε 1.200 παιδιά, το 80% αυτών βρίσκονται στα αστικά κέντρα. Επίσης, λόγω της σπανιότητας των κρουσμάτων των λοιμωδών νοσημάτων πια, οι νέοι παιδίατροι έχουν ελάχιστη κλινική εμπειρία ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και να παραπέμψουν τοπαιδί για άμεση θεραπεία. Συνεπώς, ο μόνος σίγουρος τρόπος προστασίας του παιδιού είναι ο εμβολιασμός».
Ο χρόνος είναι πραγματικά πολύτιμος στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας, καθώς εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να προκαλεί τον θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών, από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει (5-10%), παρά τη θεραπεία και ένα στα πέντε, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.). Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.
Πάντως, στα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος περιλαμβάνονται η αυχενική δυσκαμψία, η ευερεθιστότητα και το μικρού μεγέθους ιώδες δερματικό εξάνθημα.
Η Αναστασία Νάτσιου, παιδίατρος, συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νόσηση από μηνιγγιτιδόκοκκο με αφορμή προσωπική της εμπειρία.
«Παρά το γεγονός ότι, η κόρη μου είναι πια φοιτήτρια και η προσβολή της από μηνιγγίτιδα όταν ήταν 16 ετών είναι μια κακή ανάμνηση, δεν παύω να σκέφτομαι ότι αν είχε εμβολιαστεί θα είχαμε αποφύγει την ταλαιπωρία της υγείας της και το τεράστιο ψυχικό φορτίο για την οικογένεια μου. Στα 15 χρόνια εμπειρίας μου έχω συναντήσει μόνο τέσσερα περιστατικά μηνιγγίτιδας και έτσι μπόρεσα να διαγνώσω έστω και με καθυστέρηση τα συμπτώματα στο παιδί μου. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και η νόσος δεν άφησε κάποια αναπηρία στην κόρη μου. Όμως, δεν ξέρω αν είναι τόσο τυχεροί. Γι’ αυτό λοιπόν, αφού το εμβόλιο υπάρχει και είναι ασφαλές θα πρέπει όλοι οι γονείς να το κάνουν στα παιδιά τους» σημείωσε η κ. Νάτσιου.
«Παιδικά Χαμόγελα»
Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β, η GlaxoSmithKline εκπονεί την καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα». Τόσο μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και μέσω της ιστοσελίδας www.paidikahamogela.gr
το κοινό μπορεί να βρεί χρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο, τη νόσο και τους τρόπους προστασίας της δημόσιας υγείας από τα λοιμώδη νοσήματα.
«Στόχος της καμπάνιας ‘Παιδικά Χαμόγελα’ είναι να ενημερώσει το κοινό πως ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. O εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία και αποτελεί μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην ευημερία των πληθυσμών» εξήγησε η Τζούλια Βασιλειάδου, Ιατρική Διευθύντρια της GSK Ελλάδας.
Και ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ρομπέρτο Γκρέκο συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην GSK που προσφέρουμε ένα εμβόλιο που προστατεύει από μια τόσο επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί πολλές αθώες ζωές στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε επικεφαλής μιας εκστρατείας που θα διευκολύνει το ρόλο των παιδιάτρων στην ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά τον εμβολιασμό. Ας ελπίσουμε ότι, την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το Bexsero είναι διαθέσιμο σε όλα τα παιδιά που το χρειάζονται. Άλλωστε έχουμε δεσμευτεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα, να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν περισσότερο».