Ποιο είναι όμως το μυστικό της μεσογειακής δίαιτας που ελαττώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα και τα εγκεφαλικά επεισόδια τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι θαυματουργές στατίνες; Πρόκειται για κάποιες ουσίες που περιέχουν οι φυτικές τροφές ή συνολικά η μεσογειακή δίαιτα επηρεάζει κατευθείαν το DNA του ανθρώπου;
Ερευνητές από τη Βοστώνη μελέτησαν τα προβλήματα υγείας 5.000 νοσηλευτριών επί μια δεκαετία και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύθηκαν στο «British Medical Journal», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανικής Ιατρική Εταιρείας. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στη μελέτη των τελομερών που αποτελούν τα άκρα των χρωματοσωμάτων του ανθρώπου, δηλαδή του υλικού του ανθρώπινου κυττάρου που φιλοξενεί τα γονίδια, με απλά λόγια του DNA.
Οι γενετιστές υποστηρίζουν ότι το μήκος των τελομερών έχει σχέση με τη γήρανση του ανθρώπινου κυττάρου και, κατ’ επέκταση, με τις παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας και εκδηλώνονται παράλληλα με την πρόοδο της ηλικίας. Στις παθήσεις αυτές πρωτεύουσα θέση κατέχουν οι καρδιοπάθειες και οι διάφορες μορφές καρκίνου. Οι νοσηλεύτριες που διατρέφονταν κυρίως με μεσογειακή δίαιτα είχαν χρωμοσώματα με μακρύτερα τελομερή και εμφάνιζαν στατιστικά λιγότερες καρδιοπάθειες και καρκίνους, συγκριτικά με εκείνες που διατρέφονταν κυρίως με κόκκινο κρέας, βούτυρο και γενικότερα γαλακτοκομικά πλούσια σε λίπη.
Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή έδειξε ότι το μυστικό της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης του ανθρώπου που τρέφεται με βάση τη μεσογειακή δίαιτα βρίσκεται στην κατευθείαν επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στα γονίδιά του.