Οι παραγωγοί οφείλουν να μας δίνουν λεπτομερείς λίστες με τα υλικά στο πλάι της συσκευασίας τροφίμων, για να μπορούμε να αποφασίσουμε από μόνοι μας αν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι ή όχι.

Αλλά αν σας λέγαμε ότι έχει γίνει μια σημαντική και επικίνδυνη ανακάλυψη η οποία αφορά ένα είδος ρυζιού φτιαγμένο από συνθετικά υλικά (ή με άλλα λόγια πλαστικό) – μια τρομακτική ανακάλυψη!

i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-1

Όλοι ξέρουμε ότι κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν χημικά στα τρόφιμα τους, αλλά το συνθετικό ρύζι της Κίνας περνά τον κίνδυνο σε άλλο επίπεδο. Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα εργοστάσια ρυζιού στην Κίνα παράγουν ένα “ψεύτικο υποκατάστατο ρυζιού” αντί για το δημοφιλές και ακριβότερο ρύζι Wuchang, για μεγαλύτερο κέρδος.

Σύμφωνα με τους Korean Times, αυτή η απάτη γίνεται χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από πατάτες, γλυκοπατάτες και συνθετική ρητίνη (πλαστικό). Αυτά τα υλικά αναμιγνύονται και σχηματίζουν κόκκους οι οποίοι μοιάζουν πολύ με αυτούς του ρυζιού. Στην συνέχεια τους ψεκάζουν με ένα αρωματικό που μιμείται την μυρωδιά του ρυζιού Wuchang και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατανάλωση “πλαστικού ρυζιού” είναι πολύ βλαβερή και τοξική για την υγεία κάποιου και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Μια κινεζική αρχή προειδοποίησε ότι η κατανάλωση 3 μπολ από αυτό το τεχνητό ρύζι μπορεί να είναι ισοδύναμο του να φάει κανείς μια πλαστική σακούλα.

Το “πλαστικό ρύζι” δεν κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες. Έτσι, αν έχετε σκοπό να πάτε στην Κίνα, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με το τι καταναλώνετε – δείτε μερικές συμβουλές για το πώς θα καταλάβετε ότι το ρύζι σας δεν περιέχει συνθετικά:

1. Βουλιάζει ή κολυμπάει;

Ανακατέψτε μια κουταλιά ρύζι με ένα ποτήρι νερό και παρατηρήστε. Το αυθεντικό ρύζι είναι πιο πυκνό και θα βουλιάξει στον πάτο του ποτηριού. Το πλαστικό ρύζι θα επιπλεύσει.

i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-2

2. Μύκητες

Μαγειρέψτε μια μικρή ποσότητα ρυζιού και βάλτε την σε ένα δοχείο. Αφήστε το να κάτσει μέσα στο δοχείο και αν σε μερικές μέρες δεν έχει αρχίσει να σχηματίζεται μούχλα (όπως θα έπρεπε με το κανονικό ρύζι), τότε είναι πλαστικό.

3. Μουντζούρα

Να είστε παρατηρητικοί όταν μαγειρεύετε το ρύζι σας. Αν έχει σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα κατάλοιπο πάνω από το νερό κατά τον βρασμό, τότε έχετε λόγο να ανησυχείτε.

4. Βάλτε του φωτιά

Όταν μπαίνει φωτιά στο ψεύτικο ρύζι, τότε το “ρύζι” θα βγάλει μια μυρωδιά πλαστικού ή γλυκοπατάτες. Ναι, θα καεί όπως φαντάζεστε ότι καίγεται το πλαστικό. Γι’αυτό αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, βάλτε του φωτιά!

i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-3