Μετά από 20 χρόνια, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε τεστ μνήμης και άλλες ιατρικές εξετάσεις τα ίδια άτομα. Στη συνέχεια, συσχέτισαν τη σωματική κατάσταση των συμμετεχόντων όταν ήταν 40 ετών, με την εγκεφαλική-νοητική κατάστασή του, όταν ήταν πια 60 ετών.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν χειρότερη φυσική κατάσταση στην αρχή της μέσης ηλικίας, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν, τόσο μικρότερο εγκεφαλικό όγκο, ιδίως στον μετωπιαίο λοβό, όσο και χειρότερες νοητικές επιδόσεις κατά την τρίτη ηλικία.
«Πολλοί άνθρωποι δεν αρχίζουν να ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους, παρά μόνο όταν μεγαλώσουν πολύ. Όμως η νέα μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένες συμπεριφορές και κάποιοι παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την κατοπινή γήρανση του εγκεφάλου αργότερα», εξηγεί η Δρ Σπαρτάνο.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν λοιπόν την ένταξη της γυμναστικής στη μέση ηλικία, ως σημαντικό προληπτικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας, στην τρίτη ηλικία.