Η μόδα επιτάσσει οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μωρά, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.
Η χρήση της «μεθόδου» που επινοήθηκε στην Αυστραλία, εξαπλώθηκε γρήγορα στη Βρετανία από μητέρες που νομίζουν ότι τα μωρά τους θα αποκτήσουν πιο γερό ανοσοποιητικό αν αλείψουν το προσωπάκι τους με τα κολπικά τους υγρά.
Το μόνο πρόβλημα είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη γι’ αυτή την θεωρία, αλλά τα μωρά εκτίθενται αναίτια στα παθογόνα μικρόβια των κολπικών υγρών, λένε έξι ειδικοί από τη Βρετανία και την Αυστραλία.
Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), όταν γεννιέται ένα μωρό με φυσικό τοκετό φέρει αρχικά μικρόβια παρόμοια με αυτά του κόλπου της μητέρας του, ενώ με την καισαρική τομή το αρχικό μικροβίωμά του μοιάζει με αυτό του δέρματός της.
Το μικροβίωμα είναι η κοινότητα των βακτηρίων που αποικούν το σώμα μας και τα οποία είναι δεκαπλάσια απ’ ό,τι τα σωματικά κύτταρα. Η κοινότητα αυτή διαφέρειαπό το ένα σημείο του σώματος στο άλλο και από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, και δεν είναι στατική, αλλά αλλάζει διαρκώς καθώς μεγαλώνουμε.
Η έκθεση των μωρών της καισαρικής στα κολπικά υγρά γίνεται με επίχρισμα, το οποίο λαμβάνεται από τον κόλπο της μητέρας αμέσως μετά την γέννηση του μωρού και αλείφεται στο πρόσωπο, στο στόμα και στο σωματάκι του.
Η κίνηση αυτή θεωρητικώς «αποκαθιστά» το μικροβίωμα των νεογέννητων και έτσι τα προστατεύει από λοιμώξεις – κάτι το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξ ου και η δημοφιλία της μεθόδου.
Ωστόσο ουδείς έχει εξετάσει ποτέ όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά ούτε καν την ασφάλεια της μεθόδου, γράφουν οι ειδικοί με επικεφαλής τον δρ Όμπρεϊ Κάνινγκτον, λέκτορα Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).
Έτσι τα μωρά μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρές λοιμώξεις από μικρόβια, τα οποία μπορεί να μην δημιουργούν καν συμπτώματα στη μητέρα.
Στα μικρόβια αυτά συμπεριλαμβάνονται ο στρεπτόκοκκος Β (αποτελεί την συνηθέστερη αιτία σηψαιμίας στα νεογέννητα), τα χλαμύδια και η ναϊσσέριατης γονόρροιας(προκαλούν νεογνική επιπεφυκίτιδα) και ο ιός του απλού έρπητα.
Αν και τα μωρά μπορεί να εκτεθούν στα ίδια μικρόβια μέσω του φυσικού τοκετού, οι έξι γιατροί λένε πως άλλο είναι η φυσική έκθεση σε μικρόβια και άλλο η ηθελημένη, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία πως ωφελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα μωρά.
«Είναι γεγονός ότι οι διαφορές στο μικροβίωμα των ανθρώπων σχετίζονται με τον κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων υγείας, όπως οι αλλεργίες, η παχυσαρκία και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα», δήλωσε ο δρ Κάνινγκτον.
«Από το σημείο αυτό, όμως, έως το να λέμε ότι η καισαρική καταστρέφει το ανοσοποιητικό του μωρού, υπάρχει τεράστια απόσταση – και είναι ακόμα μεγαλύτερη μέχρι την άποψη ότι ένα κολπικό επίχρισμα μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία των πραγμάτων».
Και κατέληξε: «Για να προχωρήσεις σε μία ιατρική πράξη, τα δυνητικά οφέλη πρέπει να υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα αποδεδειγμένο όφελος».