Δύο χρόνια μετά το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Γουινέα, με θύμα ένα βρέφος ενός έτους, η χώρα της δυτικής Αφρικής απαλλάχθηκε επίσημα σήμερα από την επιδημία, έξι εβδομάδες μετά την αποθεραπεία του τελευταίου ασθενή, ενός βρέφους που γεννήθηκε με τον ιό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της μετάδοσης του ιού Εμπολα στη Γουινέα, μετά την παρέλευση 42 ημερών– δηλαδή δύο φορές η περίοδος επώασης 21 ημερών–η μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού– από τότε που επιβεβαιώθηκε το δεύτερο αρνητικό τεστ στον τελευταίο αποθεραπευμένο ασθενή.
“Η Γουινέα εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης 90 ημερών ώστε να μπορεί να εντοπίσει γρήγορα οποιοδήποτε νέο κρούσμα και να εμποδίσει έτσι τη μετάδοση του ιού”, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
“Ο ΠΟΥ συγχαίρει την κυβέρνηση της Γουινέας και τους πολίτες της γιατί κατάφεραν να σταματήσουν την επιδημία του ιού Εμπολα στη χώρα τους, κάτι που συνιστά μείζον επίτευγμα”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο γιατρός Μοχάμεντ Μπελοσίν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γουινέα.
Η επιδημία του Εμπολα στη δυτική Αφρική, η σοβαρότερη μετά την ανίχνευση του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, ξέσπασε στη Γουινέα στα τέλη του 2013.
Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 11.300 ανθρώπων από τα 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ποσοστό 99% σε τρεις όμορες χώρες: Γουινέα, Σιέρα Λεόνε που απαλλάχθηκε από την νόσο στις 7 Νοεμβρίου και Λιβερία, όπου το τέλος της επιδημίας ανακοινώθηκε δύο φορές, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, πριν υπάρξει νέα αναζωπύρωση της επιδημίας.