Πριν λίγες μέρες εορτάστηκε η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων με αφορμή την ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης. Τα στοιχεία όμως που έχει καταγράψει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων είναι δραματικά για τη χώρα μας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ανέλαβε την ευθύνη ανάπτυξης του μεταμοσχευτικού προγράμματος τις χώρας μας από τις αρχές του 2000, με μόλις 40 δότες το έτος (3,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού – α.ε.π.) και 97 μεταμοσχεύσεις οργάνων ετησίως.
Μετά από προσπάθειες ετών , το 2008 οι δότες οργάνων έφτασαν τους 98 (8,9 δότες α.ε.π.) και οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη τις 266. Η καθοδική πορεία έκτοτε οδήγησε εφέτος, για το έτος 2015, οι δότες να αριθμούν τους 30 (2,7 α.ε.π.) και οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων να αγγίζουν μόλις τις 69.
Αναζητώντας τις αιτίες της κάμψης, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι αυτές εντοπίζονται κυρίως στη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας, υποσύστημα του οποίου είναι και αυτό των μεταμοσχεύσεων.
Η Δωρεά Οργάνων στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ως μία πράξη άμεσα συνδεδεμένη με αλτρουιστικά συναισθήματα και εκφράζει την ανάγκη για συνοχή & αλληλοϋποστήριξη των ανθρώπων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όμως η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας να μετουσιώσει τη «διάθεση προσφοράς» των πολιτών σε «πράξη δωρεάς», συχνά ακυρώνει τη διάθεση αυτή.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, για να γίνουν βήματα χρειάζεται η έμπρακτη υποστήριξη του συστήματος μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, ενός συστήματος, που πέρα από το κοινωνικό όφελος που προσφέρει, θεραπεύοντας ασθενείς, είναι ένα σύστημα υπερ-ανταποδοτικό οικονομικά, το οποίο μπορεί να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που υπερβαίνει τα 20.000.000 ευρώ.