Η χρονική στιγμή, η ένταση και η διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο μέσα στη μέρα συνδέονται με το βάρος μας υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg στις Η.Π.Α. και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One».

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι που εκτίθενται στο ηλιακό φως το πρωί (από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.μ.) παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) συγκριτικά με τα άτομα που εκτίθενται στο φως του ήλιου αργότερα μέσα στη μέρα.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τον κιρκαδικό ρυθμό (το εσωτερικό βιολογικό «ρολόι» του σώματος), παράγοντες που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το βάρος ενός ατόμου, δεδομένου ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα του μεταβολισμού, της πείνας και της ενέργειας.

Το πείραμα μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό φως, τον ύπνο και τον Δ.Μ.Σ. σε 54 συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια των 7 ημερών που διήρκεσε η έρευνα οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι μόλις 20-30΄ έκθεσης σε φυσικό φως είναι ικανά να επηρεάσουν το βάρος μας, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα (το πότε πέφτουμε για ύπνο μέσα στη μέρα) και τη διάρκεια του ύπνου.

Ακόμη, έδειξε ότι έστω και 20-30′ έκθεσης στο πρωινό φως του ήλιου είναι αρκετά για να μειώσουν τον Δ.Μ.Σ.

Επιπροσθέτως, η έρευνα έδειξε ότι όσοι εκτίθενται στον ήλιο έχουν χαμηλότερο Δ.Μ.Σ. ανεξαρτήτως της διατροφής τους.

Και δεν είναι μόνο το βάρος που επηρεάζεται από την έκθεσή μας στον ήλιο. Σύμφωνα με άλλη μελέτη από το διάσημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο είναι τόσο επιζήμια για τον οργανισμό όσο και το κάπνισμα.

Επιπλέον, η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό έντυπο «Journal of Internal Medicine», έδειξε ότι οι λάτρεις της ηλιοθεραπείας διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και άλλες παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025