Οι έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Σουηδία λένε ότι ίσως βρήκαν το φάρμακο, που μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα αναγνώρισαν την ουσία, που στοχεύει στην αρχή της τοξικής διαδικασίας – που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου – και εμποδίζει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, δρώντας περίπου όπως οι στατίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμμάτων. Εξ’ού και οι επιστήμονες ονόμασαν το φάρμακο “νευροστατίνη”.
Η εν λόγω δραστική ουσία, η βεξαροτίνη, έχει, ήδη, χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του λεμφώματος. Τα πρώτα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε καλλιέργειες νευρικών κυττάρων στο εργαστήριο και σε νηματώδεις σκώληκες, δήλωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Michele Vendruscolo, στο περιοδικό “Science Advances”.
Όταν η νευροστατίνη δόθηκε εκ των υστέρων σε σκώληκες, που είχαν γενετικά τροποποιηθεί και είχαν, ήδη, αναπτύξει ένα είδος Αλτσχάιμερ, δεν μπόρεσε να “φρενάρει” τη νόσο. Όταν, όμως, η ίδια ουσία χορηγήθηκε έγκαιρα, προτού, καν, εμφανισθεί το πρώτο σύμπτωμα, τότε η ασθένεια δεν έκανε την εμφάνισή της στους σκώληκες. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι και άλλα παρεμφερή χημικά μόρια μπορεί να έχουν ανάλογη προληπτική και προστατευτική δράση. Αν αυτές οι ουσίες μπορούν να δοθούν με ασφάλεια σε ανθρώπους, τότε οι νευροστατίνες θα μπορούσαν να δίνονται για να προλάβουν την τοξική νευροεκφυλιστική διαδικασία του Αλτσχάιμερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουσία βεξαροτίνη είχε δοκιμασθεί ξανά κατά του Αλτσχάιμερ χωρίς επιτυχία, αλλά τότε οι κλινικές δοκιμές είχαν εστιάσει στη χορήγησή της, όταν, πια, η ασθένεια είχε προχωρήσει και είχαν σχηματισθεί τοξικές πλάκες της πρωτεϊνης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο του ασθενούς. Αυτή τη φορά οι ερευνητές ακολουθούν διαφορετική στρατηγική: τη χρήση της ίδιας φαρμακευτικής ουσίας αλλά με προληπτικό τρόπο.
Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ προβλέπεται ότι, από 40 εκατομμύρια που είναι σήμερα, θα φθάσει τα 130 εκατομμύρια παγκοσμίως.