Έχει σχέση η γρίπη με τις χαμηλές θερμοκρασίες; Ναι, και μάλιστα τόσο μεγάλη, που αν πάρετε δελτίο καιρού, μπορείτε να βρείτε και πότε θα ξεκινήσει η γρίπη την επέλασή της. Xρησιμοποιώντας περισσότερα από 20.000 δείγματα ιών και στατιστικά σε σχέση με τον καιρό, ερευνητές ανακάλυψαν το σημείο σύνδεσης μεταξύ χαμηλών θερμοκρασιών και της έξαρσης της γρίπης.

“Σύφωνα με τους υπολογισμούς μας, μία κρύα εβδομάδα, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν και χαμηλά ποσοστά υγρασίας, προηγείται μιας επιδημίας γρίπης”, σημειώνει ο ερευνητής Nicklas Sundell, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska.
“Πιστεύουμε ότι αυτή η ξαφνική πτώση στη θερμοκρασία συμβάλλει στην έναρξη της επιδημίας. Μόλις ξεκινήσει η επιδημία, συνεχίζει ακόμη κι αν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει. Κι αυτό γιατί μετά η γρίπη μεταδίδεται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα σταγονίδια που μεταφέρονται με τον αέρα και περιέχουν τον ιό μπορούν πολύ πιο εύκολα να διασπαρούν, όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, όταν ο καιρός είναι κακός.

Άλλοι ιοί
Η μελέτη έδειξε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν οδηγούν μόνο στην επιδημική έξαρση της εποχικής γρίπης, αλλά και σε έναν μεγάλο αριθμό ιώσεων, που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Και αυτοί οι ιοί έχουν πολύ αυξημένη δραστηριότητα, όταν ο καιρός είναι υγρός και ξηρός. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι ιοί, όπως ο ρινοϊός, που αποτελεί κοινή αιτία ου κρυολογήματος, δεν εξαρτάται από τον’ καιρό και εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
“Αν μπορείς να προβλέψεις την έναρξη τω ετήσιων επιδημιών γρίπης και των άλλων ιών του αναπνευστικού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση για να προωθήσεις καμπάνιες για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, και να προετοιμάσεις προκαταβολικά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και το προσωπικό του νοσοκομείου για έναν αυξημένο αριθμό ασθενών. Οι συστάσεις είναι οι ίδιες, όπως κάθε χρονιά: εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι της μπλούζας σας και συχνό πλύσιμο των χεριών”, σημειώνει ο Sundell.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025