Το αν κανείς δείχνει «φρέσκος» ή αντίθετα πρόωρα γερασμένος δεν είναι μόνο θέμα εμπειριών και περιβάλλοντος, αλλά και γονιδίων.
Επιστήμονες από την Ολλανδία ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που επηρεάζει το πόσο νέος φαίνεται κάποιος. Το γονίδιο MC1R ήταν, ήδη, γνωστό ότι κάνει έναν άνθρωπο να έχει κόκκινα μαλλιά και πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οποίο είναι πιο επιρρεπές στις ρυτίδες και στη φθορά. Το ίδιο γονίδιο παίζει, επίσης, ρόλο στη φλεγμονή και στην επιδιόρθωση των βλαβών στο DNA. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι μια παραλλαγή (μετάλλαξη) του εν λόγω γονιδίου σχετίζεται επίσης με το πόσο νεανική εμφάνιση έχει κάποιος.
Οι άνθρωποι που διαθέτουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου στο DNA τους δείχνουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια πιο μεγάλοι σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους. «Για πρώτη φορά βρέθηκε ένα γονίδιο που εξηγεί εν μέρει, γιατί ορισμένοι άνθρωποι δείχνουν πιο νέοι και άλλοι πιο γέροι», δήλωσε ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Μάνφρεντ Κάϊζερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», ανέλυσαν το γονιδίωμα σχεδόν 3.000 ατόμων. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη φαινομενική ηλικία κάποιου -η οποία σχεδόν πάντα είναι διαφορετική από τη βιολογική- με συνέπεια οι άνθρωποι να γερνάνε με διαφορετικό ρυθμό. Όπως είπαν, θα συνεχίσουν να ψάχνουν και για άλλα γονίδια που επίσης επηρεάζουν την εμφάνιση. Ελπίζουν ότι έτσι θα βρουν νέους τρόπους, όπως νέα καλλυντικά ώστε να επιβραδύνουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος σε έναν άνθρωπο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι συστηματικά «βλέπουν» τις γυναίκες μεγαλύτερες από ό,τι είναι πραγματικά, ενώ τους άνδρες τους θεωρούν πιο νέους!