Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα και είναι επιρρεπείς στο να χάσουν την όραση τους. Έχουν, δε, δυσκολία να βάζουν τις σταγόνες που τους έχει δώσει ο γιατρός τους καθημερινά.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ένα νέο σύστημα, που λειτουργεί όπως οιφακοί επαφής, χρησιμοποιεί ένα πολυμερές φιλμ για να μεταφέρει σταδιακά το φάρμακο στα μάτια των ασθενών και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard, Joseph Ciolino: “Διαπιστώσαμε ότι ένας φακός επαφής χαμηλής δοσολογίας ασκεί ελάχιστη πίεση στα μάτια συγκριτικά με τις σταγόνες που χορηγούνται στους ασθενείς. Οι εν λόγω φακοί επαφής έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση των πασχόντων”.
Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο και οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν σχεδιαστεί, ώστε να ασκούν τη λιγότερη δυνατή πίεση στα μάτια και να προλαμβάνουν, κατά το δυνατό, την απώλεια όρασης. Οι σταγόνες πολλές φορές προκαλούν από απλή ενόχληση και αίσθημα καύσου, έως έντονο πόνο, κάτι που δυσχεραίνει τη χρήση τους. Το καλό με αυτούς τους καινοτόμους φακούς επαφής είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο ασθενής, μιας και είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να ρίξουν το φάρμακο.
Σχεδόν πενήντα χρόνια η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξετάζει τις δυνατότητες των φακών επαφής να “μεταφέρουν” φαρμακευτικές ουσίες, αλλά πολλοί από αυτούς αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί, καθώς ρίχνουν το φάρμακο γρήγορα. Με το νέο σύστημα, υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στην απελευθέρωση του φαρμάκου.
Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος στα πειραματόζωα, σειρά έχουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.