Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου.
Η αιτιολογία του καρκίνου του μαστού δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, φαίνεται όμως ότι στην εμφάνισή του συμβάλλουν τόσο περιβαλλοντικοί (σωματικό βάρος, εξωγενής λήψη οιστρογόνων) όσο και γενετικοί παράγοντες.
Η παχυσαρκία είναι επίσης σημαντικός επιβαρυντικός παράγων για την εμφάνιση της νόσου, ειδικότερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους (20-30 ετών) έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού εντός δεκαπενταετίας.
Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μαστού στις γυναίκες είναι το ωράριο εργασίας.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι γυναίκες που εργάζονται βράδυ έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που δουλεύουν την ημέρα.
Ο Δρ Τζόνι Χάνσεν του Institute of Cancer Epidemiology της Κοπεγχάγης εξέτασε το ιατρικό ιστορικό 7.035 γυναικών ηλικίας από 30 έως 54 ετών, στις οποίες είχε ήδη διαγνωστεί καρκίνος του μαστού. Στο ιατρικό ιστορικό τους περιλαμβάνονταν και πληροφορίες για την εργασία τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να προκαλούν το εν λόγω φαινόμενο.
Το πρώτο αφορά στις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνουν όσες γυναίκες εργάζονται τη νύχτα.
Την ίδια στιγμή, ο ερευνητής δέχεται και την εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η έκθεση στο τεχνητό φως καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα τη νύχτα.