Οπως εξηγεί, τα αντιβιοτικά χρειάζονται συγκεκριμένη δοσολογία και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξολοθρεύσουν όλα τα βακτήρια από τον οργανισμό, επομένως όταν παραλείπουμε κάποια δόση ή αν διακόψουμε πρόωρα τη θεραπεία δεν θα έχουμε απαλλαγεί από αυτά και θα βρουν την ευκαιρία να αρχίσουν πάλι να αναπτύσσονται ελεύθερα.
Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια αναζωπύρωση της λοίμωξης και εξάπλωσή της σε άλλα τμήματα του σώματος. Μπορεί επίσης να προσβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε προβλήματα όπως ο ρευματικός πυρετός, προσθέτει η δρ Μπούτιν-Φόστερ.
Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι τα μικρόβια μεταχειρίζονται διάφορους εξελικτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των αντιβιοτικών και να επιβιώσουν – και αν η πρόωρη διακοπή του αντιβιοτικού αφήσει ανέπαφα κάποια ανθεκτικά βακτήρια, αυτά θα πολλαπλασιασθούν και θα εξαπλωθούν.
Τα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, που γρήγορα μεταδίδονται σε άλλα άτομα, επομένως χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση με νέα αντιβιοτική θεραπεία. Αν όμως αυτή δεν αποδώσει, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.
Ενα άλλο πρόβλημα που εγείρεται είναι ότι αν ξαφνικά παρουσιάσει επιδείνωση ένας ασθενής που είχε αρχίσει να γίνεται καλά, οι γιατροί δεν θα μπορούν να ξέρουν αν αυτό οφείλεται στο ότι διέκοψε πρόωρα τη θεραπεία ή στο ότι έχει εκδηλώσει νέα λοίμωξη.