Όλοι μας μικροί μεγάλοι όλο τον χρόνο περιμένουμε πως και πως τις λίγες μέρες των διακοπών μας και τίποτα δεν θέλουμε να μας τις χαλάσει!

Ωστόσο, το καλοκαίρι ο «αστάθμητος παράγοντας» – οι γαστρεντερίτιδες είναι πολύ πιο συχνές, αναστατώνοντας το γαστρεντερικό μας και χαλώντας την διάθεσή μας.

Η αλλαγή περιβάλλοντος από μόνη της, ακόμα κι αν εξακολουθήσουμε να τρώμε ακριβώς τα ίδια τρόφιμα, μπορεί να είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ένα γαστρεντερικό επεισόδιο. Ειδικά τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται σε φυσική μορφή, χωρίς θερμική επεξεργασία, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειάς τους, περιέχουν διαφορετικά ένζυμα και φιλικά βακτήρια από αυτά που καταναλώνουμε στον μόνιμο τόπο διαμονής μας.

Μία ορθή πρακτική, ιδιαίτερα για ταξιδιώτες που θα περάσουν σε διαφορετική ήπειρο από το βασικό τόπο διαμονής τους, είναι η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, για την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας, σε καθημερινή βάση τουλάχιστον ένα μήνα πριν το επικείμενο ταξίδι. Μια καλή δοσολογία για την εκ των προτέρων ενίσχυση του εντέρου είναι μια ταμπλέτα προβιοτικών περίπου 15-20 λεπτά πριν το πρωινό γεύμα.

Για να μην περάσουμε λοιπόν ούτε μια μέρα των φετινών διακοπών κλεισμένοι στο δωμάτιό μας αγκαλιά με την «κοιλίτσα» μας ας προσέξουμε τα εξής:

Δεν αμελούμε τους κανόνες υγιεινής. Πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό, είτε πρόκειται για γεύμα, για σνακ ή κέρασμα και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα και τα μάτια μας με βρώμικα χέρια.

Κολυμπάμε σε καθαρά νερά και αποφεύγουμε τις πολυσύχναστες παραλίες και κυρίως την κατάποση νερού από την θάλασσα, την πισίνα ή τις ντουζιέρες. Δεν ξεχνάμε να μην καταπίνουμε το νερό όταν πλένουμε τα δόντια μας.

Προτιμάμε να καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό το οποίο ελέγχουμε για την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες αποθήκευσης.

Προσπαθούμε να μην καταναλώσουμε νερό και παρασκευές που περιέχουν νερό που δεν έχει βράσει πχ φραπέ, παγάκια, smoothie, γρανίτες, ζελέ, κοκτέιλ κτλ.

Επιλέγουμε βραστές ή ψητές σαλάτες και είμαστε επιφυλακτικοί με τα ωμά λαχανικά και φρούτα με την φλούδα. Από τα ωμά προτιμάμε κυρίως ντομάτα και αγγούρι χωρίς την φλούδα.

Είμαστε προσεχτικοί με τα σνακ «της παραλίας» και όχι μόνο. Ακόμα και στο φορητό ψυγειάκι ορισμένα ευπαθή τρόφιμα πχ γάλα, τυρί, μαγιονέζα, αυγό μπορεί να χαλάσουν και να μας χαλάσουν το στομάχι.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών θαλασσινών ή μισοψημένων κρεατικών.

Για φαγητό επιλέγουμε της ώρας. Αν παραγγείλουμε κάτι μαγειρευτό ή για συνοδευτικό (ρύζι, πατάτα) ζητάμε να είναι πολύ καλά ζεσταμένο.

Αφήνουμε στην άκρη δοκιμές περίεργων συνδυασμών πχ ψάρι με τυρί ή υλικών.

Παίρνουμε προληπτικά 1 κάψουλα προβιοτικών (επιλέγουμε κάποιο που να μην χρειάζεται ψυγείο) καθημερινά, ειδικά εάν έχουμε πρόβλημα στο γαστρεντερικό μας όπως ευερέθιστο έντερο.

Δεν αμελούμε την επίσκεψη μας στην τουαλέτα, αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις κοινόχρηστες.

Αν τελικά μας πιάσει το «κακό»

Φροντίζουμε να προμηθευτούμε άμεσα ή ακόμα καλύτερα να έχουμε μαζί στις αποσκευές ένα καλό προβιοτικό σκεύασμα. Θα το μεταφέρουμε κλειστό δίχως να ανοίξουμε τη συσκευασία, θα το φυλάξουμε στο ψυγείο κλειστό και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε, θα το επιστρέψουμε πίσω τυλιγμένο σε νάιλον σακούλα και μέσα σε άλλη σακούλα μαζί με μια παγοκύστη ώστε να εξακολουθήσουν να παραμένουν ενεργά τα φιλικά βακτήρια που περιέχει. Σε περίπτωση γαστρεντερίντιδας λαμβάνουμε μια ταμπλέτα με προβιοτικά κάθε 1 ώρα τις πρώτες 4 ώρες, 1 ταμπλέτα κάθε 2 ώρες για τις επόμενες 4 ώρες και 1 ταμπλέτα κάθε 4 ώρες μέχρι να περάσουν εντελώς τα συμπτώματα.

Αν έχουμε και φυσική γλουταμίνη, ένα αμινοξύ καθοριστικής σημασίας για την άριστη λειτουργία του εντέρου, με κάθε ταμπλέτα προσβιοτικών, λαμβάνουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό έτσι ώστε να αρθούν ακόμα πιο σύντομα τα συμπτώματα.

Αποφεύγουμε την χρήση αντιδιαρροιακών φαρμάκων (μόνο αν τα συμπτώματα είναι οξεία και επιμένουν ή έχουμε χρόνιο πρόβλημα στο γαστρεντερικό μας).

Ξεκουραζόμαστε επαρκώς.

Φροντίζουμε για την ενυδάτωση μας είτε με διάλυμα ηλεκτρολυτών από το φαρμακείο, είτε με αραιωμένο χυμό μήλου ή φτιάχνουμε μόνοι μας διάλυμα προσθέτοντας σε 1 μπουκαλάκι 500ml εμφιαλωμένο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα ή αλάτι. Μπορούμε επίσης να πίνουμε μικρές ποσότητες από μαύρο τσάι ή τσάι του βουνού.

Αποφεύγουμε τα πράσινα λαχανικά, τις πολλές φυτικές ίνες, τα αναψυκτικά, τον καφέ, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά.

Καλό θα ήταν να «ξεκουράσουμε» από την τροφή το γαστρεντερικό μας όσο τα συμπτώματα επιμένουν.

Σιγά σιγά μπορούμε να καταναλώσουμε: απλά λευκά κράκερ και φρυγανιές, λευκό ρύζι και ζυμαρικά, πατάτα βραστή, βραστό άπαχο κρέας ή κοτόπουλο, βραστό καρότο, κολοκυθάκι, ζελέ, μπανάνες και ψάχνουμε να βρούμε παραδοσιακό γιαούρτι ή κεφίρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025