-Για να μην θερμαίνεται το φαγητό μόνο σε ορισμένα σημεία ενώ σε άλλα μένει κρύο ή ωμό, πρέπει να το τεμαχίζετε σε πολλά μικρά κομμάτια, ώστε η ακτινοβολία των μικροκυμάτων να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.
-Φροντίστε τα πιο μεγάλα ή χοντρά κομμάτια της τροφής να βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του πιάτου και τα πιο μικρά στο κέντρο του, καθώς πάντα το εξωτερικό μέρος δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία. Έτσι εξασφαλίζετε καλύτερο ψήσιμο σε ολόκληρη τη μάζα του φαγητού.
-Μην θέτετε ποτέ τον φούρνο μικροκυμάτων σε λειτουργία όταν είναι άδειος, γιατί η ενέργεια των μικροκυμάτων μπορεί να τον καταστρέψει.
-Χρησιμοποιείτε πάντα γυάλινα ή κεραμικά σκεύη. Υπάρχουν και ειδικά πλαστικά για τον φούρνο μικροκυμάτων, η καλύτερη επιλογή ωστόσο είναι τα γυάλινα.
-Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μεταλλικά σκεύη ή σκεύη με μεταλλική επίστρωση. Κινδυνεύετε όχι μόνο να χαλάσετε τον φούρνο, αλλά ακόμη και να εκραγεί.
-Μην τοποθετείτε πότε στο φούρνο μικροκυμάτων αλουμινόχαρτο, πλαστικά πιάτα μια χρήσης και χάρτινα περιτυλίγματα. Θα λιώσουν και θα κάνουν τοξικό το φαγητό σας.
-Τρυπάτε πάντα με μαχαίρι σε διάφορα σημεία τα τρόφιμα που έχουν εξωτερική φλούδα, πχ. πατάτες, ντομάτες ή μήλα για να μπορεί να φύγει ο ατμός όταν ψήνονται.
-Μην τοποθετείτε αυγά με το τσόφλι στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να εκραγούν.
-Μην μαγειρεύετε λαχανικά σε αεροστεγές μπολ. Χρησιμοποιείτε τα ειδικά καπάκια με τρύπες διαφυγής του ατμού.