Τα άτομα που πήραν τις υψηλότερες δόσεις μετφορμίνης σε διάστημα 10 ετών είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει μετφορμίνη.
Το γλαύκωμα είναι βασική αιτία τύφλωσης, παγκοσμίως, στους ηλικιωμένους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής την Δρ Τζούλια Ριτσαρντς, υπέθεσαν ότι η μετφορμίνη που μιμείται τον θερμιδικό περιορισμό, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος.
Το γλαύκωμα ως γνωστόν συνεπάγεται συσσώρευση υγρού στο μάτι ή είναι απόρροια βλάβης των αιμοφόρων αγγείων του οπτικού νεύρου. Η μετφορμίνη κατά κάποιο τρόπο επηρεάζει μια απ’ τις δυο προαναφερόμενες καταστάσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνα, η Δρ Ριτσαρντς και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 150.000 άτομα με διαβήτη, για μια δεκαετία. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40 ετών και άνω, κατά την έναρξη της μελέτης. Το 4% εκδήλωσε γλαύκωμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πάρει την μέγιστη ποσότητα μετφορμίνης, δηλαδή πάνω από 1.110 γραμμάρια σε δύο χρόνια, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης γλαυκώματος, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο.
Για κάθε επιπλέον 1 γραμμάριο μετφορμίνης ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 0,16% .
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η λήψη μιας συνήθους δοσολογίας μετφορμίνης (2 γραμμάρια ανά ημέρα) σε ορίζοντα διετίας μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 21%.
Η μείωση αυτή ισχύει και μετά την εκτίμηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Να σημειωθεί ότι άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν σχετίστηκαν με ανάλογη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης γλαυκώματος.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά αφορούν μόνο τον πληθυσμό των πασχόντων από διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης γλαυκώματος σε μη διαβητικά άτομα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Συνεπώς, δεν συστήνουμε τη λήψη μετφορμίνης σε υγιή άτομα, αφού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.