Τα περιστατικά καρκίνου σε εφήβους και νέους ενήλικες εμφανίζουν ανοδική τάση, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 30% στις ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης αφορά τον των νεφρών, ενώ αισθητά ανοδικό ρυθμό καταγράφουν επίσης οι καρκίνοι του θυρεοειδούς και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στους άνδρες νεαρών ηλικιών (15-39 ετών) είναι των όρχεων, το μελάνωμα (δέρματος) και το λέμφωμα μη-Hodgkin, ενώ στις συνομήλικες νέες οι καρκίνοι του μαστού, του θυρεοειδούς και του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Νίκολας Ζαόρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο νεαρούς καρκινοπαθείς σε βάθος άνω των 40 ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 2010 οι διαγνώσεις καρκίνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν από 57 σε 74 ανά 100.000 άτομα.

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι τύποι αυξάνονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», δήλωσε ο Ζαόρσκι. «Τα δεδομένα μας ενισχύουν την άποψη ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες ασθενείς τους για αυτούς τους τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Ζαόρσκι, πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί γιατί οι νεφροί, ο θυρεοειδής, ο γαστρεντερικός και άλλοι τύποι καρκίνου αυξάνονται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

«Αυτοί οι καρκίνοι έχουν μοναδικούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο ερευνητής. «Τώρα που γνωρίζουμε περισσότερα για τους τύπους καρκίνου που είναι διαδεδομένοι και αυξάνονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, πρέπει να αναπτυχθούν πρωτόκολλα πρόληψης, εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας που στοχεύουν ειδικά σε αυτόν τον πληθυσμό.»

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025